Disconto-rente in Japan met 0,75 pct omlaag

TOKIO, 1 APRIL. De centrale bank van Japan heeft de disconto-rente vanmorgen met 0,75 procent verlaagd tot 3,75 procent. Het is de vierde keer sinds juli vorig jaar dat de Japanse disconto-rente wordt verlaagd in een poging de stagnerende economie een nieuwe impuls te geven.

De verlaging van de rente van de centrale bank volgt op een economisch noodplan dat gisteren door de regering van premier Miyazawa werd gepresenteerd. Het Economisch Plan Bureau had de centrale bank gisteren opgeroepen tot een dergelijke stap om het plan van de regering kracht bij te zetten.

Al weken was druk uitgeoefend op president Mieno van de centrale bank om de disconto-rente te verlagen. Deze heeft echter steeds gezegd dat hij niet zou buigen voor druk. Dit ontlokte aan een hooggeplaatste politicus de opmerking dat de disconto-rente omlaag moest, zelfs als dat het aftreden van Mieno zou betekenen. Ook vanmorgen hield Mieno vol dat de beslissing niet was genomen onder druk van de regering, maar hij gaf toe dat het “heel normaal was dat de bank luistert naar de standpunten van politici en andere betrokkenen”.

De rente van de centrale bank in Japan behoort nu tot de laagste van de belangrijke industrielanden. In juli vorig jaar bedroeg de disconto-rente nog 6 procent. Sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan met de Japanse economie. De industriële produktie stagneerde, het BNP daalde en het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie zakte tot het laagste punt sinds vier jaar.

Het noodplan van de regering betekent vooral vervroegde invoering van 160 miljard gulden aan overheidsinvesteringen. Het hoofd van het Economisch Plan Bureau voorspelde gisteren dat het pakket 55 miljard gulden aan binnenlandse vraag zal opleveren. Dan zou de geplande groei van 3,5 procent dit jaar kunnen worden gehaald.

De beurs in Tokio reageerde vanmorgen op het nieuws van de disconto-verlaging met een verdere daling van de koersen. De Nikkei-index daalde voor het eerst sinds januari 1987 onder de grens van 19.000 yen, tot 18.808,71 yen. (AFP, AP)