De Moor lijkt grootste kanshebber; Keuze AKO-jury gevarieerd maar weinig verrassend

AMSTERDAM, 1 APRIL. Dr. W. Duisenberg, president van de Nederlandse Bank en juryvoorzitter voor de AKO literatuurprijs, heeft gisteren tijdens een persconferentie bekend gemaakt welke zes boeken dit jaar meedingen naar Nederlands bekendste literatuurprijs.

Het zijn Noorderburen van Nico Dros, Grand Hotel Solitude van Eric de Kuyper, Eerst grijs dan wit dan blauw van Margriet de Moor, Het oog van de engel van Nelleke Noordervliet, De dood als meisje van acht van Jacq Vogelaar en Vals Licht van Joost Zwagerman.

Met deze keus heeft de jury dit jaar voor aanmerkelijk minder grote verrassingen gezorgd dan in de voorafgaande jaren. Alle genomineerde boeken zijn romans en het betreft over het algemeen ook titels die goed door de kritiek zijn ontvangen. De selectie is redelijk gevarieerd. Er bevindt zich één Belgische auteur onder de kandidaten en er zijn twee vrouwen. Twee van de boeken zijn historische romans, één roman is sterk autobiografisch en één realistisch. Wat wel opvalt is dat er dit jaar geen oudere auteurs zijn genomineerd. Eric de Kuyper (1942) is de oudste van de zes. Drie van de kandidaten zijn veertigers.

De boektitels zijn zeer gelijkmatig over de verschillende uitgevers verdeeld. Alle zes hebben een andere uitgever. De enige uitgeverij die dit jaar niet mee doet, is het in literatuur gespecialiseerde Querido. Uitgeverij Querido die vorig jaar nog de winnaar F. Thomése leverde, had dit jaar onder meer de romans van Willem Brakman en F. Springer ingezonden.

De enige echte verrassing is Noorderburen van Nico Dros (1956). Hij is de enige debutant van de zes auteurs en zijn boek is over het algemeen matig besproken. Geen van de genomineerde auteurs heeft eerder de AKO prijs gewonnen. Twee kandidaten werden eerder genomineerd: Margriet de Moor en Jacq Vogelaar. Margriet de Moor geldt algemeen als de grootste kanshebber.

De winnaar van de prijs, een bedrag van ƒ 50.000, zal op 12 mei worden bekend gemaakt tijdens een diner in hotel The Grand Amsterdam, het oude stadhuis. De jury bestaat dit jaar naast voorzitter Duisenberg uit Maarten 't Hart, Elrud Ibsch, Gerda Meijerink en Jos Borré.