Brown verslaat Clinton weer

MONTPELIER, 1 APRIL. Bij de voorverkiezingen in de kleine Amerikaanse staat Vermont heeft de voormalige gouverneur van Californië, Jerry Brown, gisteren opnieuw de grote favoriet voor de Democratische nominatie, Bill Clinton, verslagen. Vorige week deed Brown dat ook al in de staat Connecticut.

Bij de besloten verkiezingsbijeenkomst in Vermont (een zogeheten caucus) verwierf Brown 46 procent van de stemmen tegen 17 procent voor Clinton. Maar liefst 25 procent van de kiezers sprak zich uit voor kiesmannen die zich nog niet aan een bepaalde kandidaat hadden gebonden.

De nieuwe nederlaag van Clinton kwam niet geheel onverwacht, want tot dusverre heeft hij nergens in het noordoosten van de Verenigde Staten de voorverkiezingen weten te winnen. Van groot belang voor beide kanten zal de voorverkiezing in de volkrijke staat New York zijn van volgende week dinsdag. Clinton is overigens nog steeds de favoriet. Hij heeft al 1.018 van de benodigde 2.145 benodigde kiesmannen achter zich, Brown slechts 159.

Aan Republikeinse kant boekte president Bush in Vermont een van zijn grootste overwinningen tot nu toe. Hij kreeg ongeveer 80 procent van de stemmen, terwijl zijn voornaamste rivaal Pat Buchanan deze keer slechts een schamele twee procent won. (AP, Reuter)