Bariton Duesing overspannen door Schnittke's opera

AMSTERDAM, 1 APRIL. De Amerikaanse bariton Dale Duesing, die op 13 april bij de Nederlandse Opera in Amsterdam de hoofdrol "Ik' moet zingen in de wereldpremière van de opera Life with an idiot van de Russische componist Alfred Schnittke, is al een week door overspannenheid afwezig bij de repetities.

Doordat de partituur pas zeer laat af was, als gevolg van een hersenbloeding bij Schnittke, ontstonden problemen bij de instudering van zijn lastige partij op een Russische tekst. Vrijdag zal na een nieuw doktersonderzoek blijken of Duesing in staat is alsnog weer aan het werk te gaan.

De Nederlandse Opera heeft voor verschillende scènes al drie vervangers klaar staan: Romain Bischoff, Richart Suart en de Rus Ivan Dimitrov. Volgens een woordvoerder trekken dirigent Mstislav Rostropowitsj en regisseur Boris Pokrovski zich niets aan van de problemen.