Band Teheran-Bern verder verslechterd

BERN, 1 APRIL. De Zwitserse regering heeft de staf van de Iraanse ambassade in Bern verboden verder dan 40 kilometer van de hoofdstad te reizen.

De maatregel is, aldus een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van buitenlandse zaken, een antwoord op soortgelijke stappen die de Iraanse autoriteiten in december tegen Zwitserse diplomaten hebben genomen. Daarnaast hebben de plaatselijke autoriteiten een bewaker van de Iraanse ambassade een wapenvergunning geweigerd, met het argument dat hij met dat wapen het Iraanse doodvonnis tegen de Britse schrijver Salman Rushdie zou kunnen uitvoeren. De maatregelen passen in het kader van een steeds verdergaande verslechtering van de onderlinge relaties sinds de aanhouding van een Iraniër in Bern in verband met de moord op de Iraanse oud-premier Bakhtiar. (Reuter, AP)