Aftreden Stoltenberg komt CDU ongelegen

BONN, 1 APRIL. De Duitse minister van defensie, Gerhard Stoltenberg, is gisteren afgetreden wegens een illegale leverantie van 15 Leopard-tanks aan Turkije. Bondskanselier Helmut Kohl maakte onmiddellijk bekend dat Stoltenberg wordt opgevolgd door de huidige secretaris-generaal van de CDU, Volker Rühe.

Behalve Stoltenberg zelf zullen ook de beide staatssecretarissen bij het ministerie van defensie het veld moeten ruimen. Een van hen is Ottfried Hennig, die het zondag bij de deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein moet opnemen tegen de regionale sociaal-democratische premier en SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap Björn Engholm.

Maandag had Stoltenberg nog verklaard geen aanleiding te zien voor zijn aftreden. De oppositie had dit geëist. Volgens Stoltenberg was de gewraakte leverantie van de tanks aan Turkije, die inging tegen een besluit van de Duitse Bondsdag vorige herfst, te wijten aan een hoge ambtenaar die zich niet aan de richtlijnen van zijn superieuren had gehouden. De man in kwestie, Wolfgang Ruppelt, werd maandag ontslagen.

Nadat Duitsland vorige week had aangekondigd dat het geen wapens meer zou leveren aan Turkije in verband het gewelddadige optreden van de Turkse strijdkrachten tegen de Koerden, bleek dat het ministerie van defensie een de instructie van de Bondsdag te hebben genegeerd. De betrekkingen tussen Turkije en Duitsland zijn nog steeds uiterst gespannen in verband met de kwestie.

Nader overleg met Kohl en de CDU-top noopte Stoltenberg gisteren op zijn eerdere besluit terug te komen. “Ik wil schade aan de CDU en de regering vermijden”, aldus Stoltenberg gisteren op een persconferentie.

Door het vertrek van Stoltenberg en Hennig, beiden afkomstig uit Sleeswijk-Holstein, zijn de kansen voor een succes van de CDU in die deelstaat zeer geslonken. Behalve in Sleeswijk-Holstein worden er zondag ook verkiezingen gehouden in Baden-Württemberg. Er is bondskanselier Kohl zeer veel aan gelegen om deze staat, die thans nog in CDU-handen is, te behouden. Een nederlaag daar zou de invloed van de CDU in de Bondsraad, die toch al door de SPD wordt overheerst, verder kunnen doen afnemen. De crisis in Bonn komt Kohl hierom zeer slecht uit. (Reuter, AP)