6.000 Volvo's voor een schoner Teheran

ROTTERDAM, 1 APRIL. De autoriteiten van Teheran hebben een order voor 6.000 taxi's geplaatst bij de Zweedse autofabrikant Volvo. De keuze van de Iraniërs is gevallen op de in Nederland geproduceerde Volvo 460.

Het eerste contact tussen Iran en Volvo werd gelegd op de International Trade Fair in Teheran in oktober, waar Volvo met de 460 was vertegenwoordigd.

In Teheran rijden 17.000 taxi's. Het wagenpark moet gedeeltelijk worden vervangen en uitgebreid. De taxi is het openbaar vervoermiddel bij uitstek in de miljoenenstad. Ter vergelijking: in Amsterdam rijden 600 taxi's.

De taxi's in Teheran hebben een zwaar bestaan: vaak zijn ze 24 uur per dag op de weg. In Nederland gaat de auto vaak met de chauffeur op stok.

De order vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 150 miljoen gulden. Bij Volvo spreekt men van een “aanzienlijke opdracht”. Jaarlijks produceert het bedrijf ongeveer 100.000 Volvo's uit de zogenoemde 400-serie.

De auto's voor Teheran zullen worden uitgerust met een LPG-installatie van het Brabantse Vialle. Volgens een woordvoerder van Volvo willen de plaatselijke autoriteiten op die manier een bijdrage leveren aan het terugdringen van de luchtverontreiniging in de drukke stad.

De auto's zullen verspreid over een periode van achttien maanden worden geleverd. Het is de bedoeling dat de eerste taxi's eind dit jaar al richting Teheran gaan. Volvo is met de order een van de drie buitenlandse automobielfabrikanten die een vergunning hebben gekregen van de Iraanse overheid hun produkten te importeren. Een Volvo-woordvoerder wilde niet zeggen welke andere Westerse concurrenten zich toegang tot de Iraanse markt hebben verschaft. Iran was tot voor twee jaar zo goed als niet toegankelijk voor Westerse ondernemingen.