Feyenoord beraadt zich op stappen tegen Dorjee

ROTTERDAM, 16 MAART. Om nog meer onrust voor de belangrijke return in de Europa-Cupkwartfinale van woensdag tegen Tottenham Hotspur te voorkomen zal het bestuur van Feyenoord pas na die wedstrijd officieel reageren op de uitlatingen van Hans Dorjee in de Krant op Zondag van gisteren. De trainer, die aan het einde van het seizoen op eigen verzoek De Kuip verlaat, uit in een paginagroot verhaal zijn ongenoegen over de verhoudingen bij Rotterdamse club. Hij noemt zich bij Feyenoord “gebruikt” en “misbruikt”. Hij zegt dat hij “met andere mensen om zich heen” graag nog een aantal jaren in De Kuip had willen blijven.

Bij Feyenoord is men zeer verbolgen over Dorjee's uitspraken. Het is daarom niet uitgesloten dat de trainer na woensdag op non-actief zal worden gesteld. Penningmeester Jorien van den Herik geeft toe dat als hij in een eerder stadium van de grieven van Dorjee had geweten hij op een onmiddellijke scheiding had aangestuurd. “Maar ik weet niet of we dat nu, in de eindfase van de competitie, ook nog moeten doen. Daar zullen we over moeten praten.” Van den Herik noemde het tijdstip - vlak voor een Europa-Cupduel - waarop Dorjee zijn opmerkelijke uitspraken deed “zeer onverantwoord”. “Zo ga je niet met elkaar om in een arbeidsverhouding. Ik denk dat Dorjee één probleem onbesproken heeft gelaten en dat is zijn eigen probleem.”

Veel zal wat betreft de houding van het bestuur afhangen van het resultaat van de wedstrijd tegen de Spurs. Indien Feyenoord zich voor de halve finale plaatst staat de volgende Europese wedstrijd alweer op 1 april gepland. En dan lijkt het niet verstandig om de trainer weg te sturen. “Het is het belangrijkste dat het elftal goed blijft presteren. Daarom zullen we geen risico's nemen”, geeft Van den Herik toe. “Ik hou alles open”, antwoordt hij op de vraag welke stappen het bestuur zou kunnen nemen.

Dorjee diende begin januari een verzoek in om aan het einde van het seizoen te mogen vertrekken. Hij zei “zijn ei” niet kwijt te kunnen bij Feyenoord. Het stoorde hem dat hij buiten belangrijke beslissingen op het technische vlak werd gelaten. Dorjee was op dat moment net hersteld van een hartoperatie. Daardoor was hij vier maanden uit de roulatie. Technisch directeur Wim Jansen nam in die periode de werkzaamheden op het veld waar. Hij boekte veel succes, maar ook na terugkeer van Dorjee bleef Feyenoord winnen. De onverwachte nederlaag van zaterdagavond tegen MVV was de eerste onder Dorjee.

Volgens penningmeester Van den Herik zal bij de besluitvorming van het bestuur omtrent deze kwestie de mening van Wim Jansen zwaar wegen. De technisch directeur is de persoon die het nauwst met Dorjee moet samenwerken. Jansen, met Van den Herik de beleidsbepaler bij Feyenoord, wil niet reageren op de uitlatingen van de trainer. “Het verhaal is van een dermate laag niveau dat het me dat niet erg verstandig lijkt.” Jansen is verrast dat Dorjee uit de school is geklapt. Er zijn toen het bestuur besloot de ontslagaanvraag van Dorjee per 30 juni aanstaande in te willigen weliswaar geen afspraken gemaakt, “maar”, zegt Jansen, “er bestaan bepaalde codes in de voetballerij. Bovendien staan er grote onwaarheden in het verhaal.”

Voor Dorjee zelf kwam het tijdstip van publikatie ook als een verrassing. Hij had het interview ruim drie weken geleden gegeven. Dorjee onthield zich gisteren en vandaag verder van commentaar over deze kwestie en zei zich volledig op het duel tegen de Spurs te concentreren. Vanmiddag reisde de selectie van Feyenoord naar Londen.

De verhouding tussen Dorjee enerzijds en Jansen en Van den Herik anderzijds is al geruime tijd slecht. De partijen zijn te beschaafd om echt ruzie te maken, maar praten nauwelijks nog met elkaar. Het klikte al snel niet tussen de trainer en de genoemde bestuurders. Dorjee vindt dat hij vanaf het begin van zijn periode in Rotterdam-Zuid buitengesloten werd door de ras-Feyenoorders in de top. “Er is nooit de moeite genomen om me erbij te laten horen”, zegt hij. De betrokkenen ontkennen dat, maar vinden dat Dorjee zich met te veel zaken die niet op zijn terrein lagen wilde bemoeien. Ze stoorden zich er tevens aan dat hij voortdurend over zijn oude club PSV bleef praten, intern, maar ook in de publiciteit.

De vraag is of het nu breed uitgemeten conflict invloed zal hebben op de prestaties van de spelers die woensdag in Londen om een plaats in de halve finale strijden. In het openbaar onthouden de voetballers zich van commentaar. Intern hebben ze echter hun verbazing uitgesproken over deze plotselinge actie van Dorjee. De Delftenaar ligt over het algemeen goed bij de spelers. De populariteit van Jansen haalt hij echter bij lange na niet. Dat is ook niet vreemd. Net zoals bij de supporters wordt Jansen door de selectie gezien als de man die de ploeg uit het slob heeft gehaald. Hij nam maart vorig jaar de training en de coaching van het sukkelende Feyenoord over. Het was de algehele wens van het elftal dat hij dat ook dit seizoen de leiding op het veld zou behouden. De 65-voudig international koos echter voor de functie van technisch directeur. Hem leek dat het beste voor de club. Jansen haalde zelf Dorjee als nieuwe trainer-coach naar De Kuip.

De 50-jarige Dorjee had voordat hij bij Feyenoord kwam net een periode van vier jaar bij PSV achter de rug. Hij werkte er drie seizoenen nauw samen met hoofdtrainer Guus Hiddink. Daarna werd Dorjee assistent van Bobby Robson. Hij had in het tweede seizoen onder Robson gehoopt zelfstandig trainer-coach te kunnen worden met de Engelsman als technisch directeur. Dat ging echter niet door. Daarom besloot Dorjee uit Eindhoven te vertrekken. Feyenoord kwam toen als geroepen voor hem. Na een aantal goede gesprekken met Jansen tekende Dorjee voor twee jaar en uitte toen de wens dat hij de eerste trainer zou zijn die na lange tijd weer eens zijn contract zou uitdienen in De Kuip. Die hoop is dus ijdel gebleken. Voor alle partijen is het nu misschien het beste dat Dorjee zelfs dit seizoen niet meer afmaakt.

Eén moment van onachtzaamheid deed Feyenoord zaterdagavond de das om tegen MVV (1-0). Uitgerekend de stoere John de Wolf bood ex-PSV'er Lanckhor in de 38ste minuut met een te zachte terugspeelbal de kans om te scoren. De blonde verdediger had het na afloop over “een klote-goal”. Hij zei bij de fatale situatie niet te zijn “gecoached” door zijn medespelers. “Ik hoorde niets en dacht dat ik rustig kon terugspelen.” De Wolf wilde daarmee de schuld niet van zich afschuiven. “Het was gewoon onnodig. Jammer dat we door die fout het kampioenschap hebben verspeeld.” Ook trainer Hans Dorjee heeft geen hoop meer op de titel. “We hebben lang meegedaan”, sprak hij na afloop alsof de definitieve beslissing al was gevallen. Feyenoord heeft nu vier verliespunten meer dan koploper PSV. Op 29 maart ontmoeten beide ploegen elkaar in Eindhoven.

De Feyenoorders ontkenden dat ze zaterdagavond al met hun hoofd bij de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur waren. Aanvoerder John Metgod vond dat een “lariekoek-reden” voor de nederlaag. “Je maakt in een seizoen altijd wel zo'n wedstrijd als deze mee. En het is toevallig dat dat vlak voor een Europa-Cupwedstrijd gebeurt.” De Wolf had niet het idee tegen MVV minder geconcentreerd te zijn geweest dan in andere wedstrijden. “Ik heb niet voor niets in een interview gezegd dat ik Erik Meijer (spits van MVV, red.) de lastigste aanvaller in de eredivisie vond.” Feyenoord had in de tweede helft nog diverse mogelijkheden, maar raakte slechts de paal, één keer de rechter (invaller Damaschin met zijn eerste balcontact) en één keer de linker (Sabau met een achterwaartse lob). “Het is een kunst om ook zulke wedstrijden te winnen”, wist Metgod. “PSV kan dat. Wij blijkbaar nog niet.”

    • Hans Klippus