Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Mannelijke strippers geven aanstoot

ROTTERDAM, 12 FEBR. Sinds het succes van de Amerikaanse Chippendales zijn mannelijke strippers in Nederland erg in trek. Onder klinkende namen als Adonis, De Vikings en The Studs treden zij op in theaters en discotheken in het hele land. Niet iedereen is daar blij mee. The London Knights, die - anders dan de Chippendales - geheel uit de kleren gaan, zorgen nog voor de meeste commotie. Maar ook The Studs, die niet verder strippen dan hun tanga-slipje, stuiten op weerstand.

Zo waarschuwde de Rabobank in Epe haar personeelsleden dat hun aanwezigheid bij een show van The Studs niet werd gewaardeerd. De bekendmaking van een plaatselijke krant dat drie medewerksters van de bank bij een optreden van de strippers waren gesignaleerd ontlokte verontwaardigde reacties uit de Veluwse gemeenschap.

Geschrokken van de vele afkeurende telefoontjes en brieven stuurde filiaal-directeur A.J. Oudesluis zijn personeelsleden een brief waarin hij hen maande dat zij zich ook in hun vrije tijd bewust moesten zijn van de invloed van hun gedrag op de belangen van de bank. Als zoiets nog eens zou gebeuren, dreigde de directeur, zouden er consequenties aan worden verbonden. Na ingrijpen van de centrale Rabo-organisatie heeft Oudesluis dit dreigement laten vallen.

A. Taten, eigenaar van discotheek The Blue Sky, waar The Studs optraden, begrijpt niets van de negatieve reacties die de strippers oproepen. “Vrouwelijke striptease in mijn discotheek heeft nooit problemen gegeven en nu wordt er opeens zo moeilijk gedaan. En dat terwijl The Studs erg fatsoenlijk zijn. Ze pakken geen mensen uit het publiek, zoals The London Knights.”

De Franse, Belgische, Amerikaanse en twee Nederlandse Studs, die dansen, turnen en strippen, waren een groot succes in Epe. Binnen een half uur waren alle 300 kaarten uitverkocht. De strippers zijn onmiddellijk opnieuw uitgenodigd voor twee optredens eind maart. Taten laat alleen vrouwen toe tot de blootshow. “Dit is eindelijk eens ladies' night, dus speciaal voor vrouwen”, verklaart hij.

Dat mannen niet werden toegelaten was voor het SGP / RPF-gemeenteraadslid C. Janse reden om de burgemeester te vragen het optreden van The Studs te verbieden, omdat dit discriminerend zou zijn. De burgemeester overlegde met de korpschef, maar deze zag geen reden om de strippers te weren omdat er bij de politie geen klachten van discriminatie waren binnengekomen.

Nog meer commotie veroorzaken de Engelse London Knights, die tot april 86 optredens verzorgen. De Veluwehal in Barneveld, waar de strippers zouden optreden, zei hun optreden op het laatste moment af wegens geruchten dat het om een "pure pornoshow' ging. “Hun optreden zou niet goed zijn gevallen in het toch wel christelijke karakter van de gemeente Barneveld”, aldus T. van Mil, beheerder van de Veluwehal. “We waren bang dat we goede klanten als de EO en de Gereformeerde Zendingsbond zouden verliezen.”

In Eindhoven mochten de London Knights wel optreden, maar alleen onder toeziend oog van vrouwelijke agenten in burger. “We hadden vooraf de informatie gekregen dat The Knights verder gingen dan The Chippendales, daarom hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen”, aldus een politiewoordvoerder. “Meisjes onder de 18 moesten hun kaartje inleveren en de eigenaar van de discotheek kreeg een waarschuwing, omdat hij niet over de noodzakelijke vergunning beschikte.”

Ook in Bussum, waar de London Knights begin maart optreden in 't Spant, werd de voorstelling aan voorwaarden verbonden. Er mag geen pers aanwezig zijn, de bezoekers moeten minimaal 18 jaar oud zijn, zij mogen niet op het podium komen en mogen zich niet verder ontkleden dan het bovenlijf. Strippers noch bezoekers mogen zichzelf of anderen bevredigen.

“Belachelijke voorwaarden”, zegt C. van Willigenburg, die de optredens van The Knights organiseert. “Vrouwen die The Knights bezoeken komen voor de show en gaan zich heus niet ontkleden. En de pers, die laat ik er gewoon in. Dan nemen ze me maar in het openbaar mee.”