Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Terroristen Hezbollah voor Franse rechter

PARIJS, 3 FEBR. Voor een Parijse rechtbank begint vandaag het proces tegen negen terroristen die verantwoordelijk worden geacht voor een reeks bomaanslagen in de Franse hoofdstad in 1985-l986. De ongekende golf van terrorisme, die negen maanden duurde, culmineerde in een aanslag op 17 september 1986 in de Rue de Rennes waarbij zeven mensen werden gedood en 250 mensen werden gewond, van wie twaalf ernstig.

De aanslagen waren het werk van Hezbollah, de "Partij van God' in Libanon, die daarmee Frankrijk wilde straffen voor de Franse steun aan Irak in de oorlog tegen Iran. De vijf belangrijkste verdachten, allen Libanezen, worden bij verstek berecht. Het betreft onder anderen Abdelhami Hamadei, de "veiligheidschef' van Hezbollah, die de opdracht voor de reeks aanslagen zou hebben gegeven.

De twee Tunesiërs en twee Marokkanen die daadwerkelijk voor de rechtbank verschijnen in het proces, dat veertien zal gaan duren, zijn al eerder veroordeeld. De 34-jarige Tunesiër Fouad Ali Saleh, die als coördinator optrad en de doelen uitzocht, werd afgelopen najaar in hoger beroep tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens handel in heroïne en explosieven alsmede lidmaatschap van een criminele organisatie. De andere drie kregen lagere gevangenisstraffen.

Bij de bomaanslagen op warenhuizen, een TGV-trein, een postkantoor en ten slotte een drukbezochte winkel in de Rue de Rennes kwamen in totaal dertien mensen om en werden 303 mensen gewond onder wie 24 ernstig. Bijna 150 slachtoffers hebben zich burgerlijke partij gesteld in het proces. De vijf verdachte Libanezen die de campagne organiseerden zijn voortvluchtig. Een hunner werd op 12 februari l986 gearresteerd en drie dagen later het land uitgezet.