Winst Rabo stabiel, vooruitzicht somber

ROTTERDAM, 31 JAN. De netto winst van de coöperatieve Rabobank over 1991 is niet gestegen als gevolg van “bepaalde belastingomstandigheden”. Het bruto resultaat is licht gestegen. De bank verwacht dat het in 1992 “een hele hijs” zal worden om de resultaten van het afgelopen jaar te overtreffen.

Dat zegt drs. H.H.F. Wijffels, voorzitter van de hoofddirectie, in een nieuwjaarsgesprek met het maandblad van Rabobank Nederland. De Rabo Bank, na ABN Amro de grootste bank in Nederland, zei vorig jaar nog dat een “substantiële” verbetering van het resultaat in 1991 mogelijk was.

In 1990 steeg de netto winst van de Rabo nog met 8,1 procent tot 971 miljoen gulden. De eerste helft van 1991 liet een stijging van de winst met 8,6 procent zien tot 530 miljoen gulden. Op 28 februari komt Rabo Bank met definitieve resultaten.

Wijffels schrijft het tegenvallende resultaat van zijn bank verder toe aan de renteontwikkeling. Ook zijn de personeelskosten in 1991 fors toegenomen.

De verwachtingen voor de Nederlandse economie in 1992 noemt Wijffels niet buitengewoon somber. Wijfels voorspelt dat de groei van Nederlandse economie ook dit jaar verder zal terugvallen. Hij verwacht “opnieuw een halvering van de groei. Dan praat je over één, hooguit 1,5 procent”. Wijffels vreest dat de Rabo Bank door de afvlakkende groei hogere reserveringen zal moeten treffen als gevolg van meer risico's bij uitstaande leningen.

De Rabo Bank verwacht verder, dat in ieder geval in de eerste maanden van dit jaar het relatief hoge renteniveau zal blijven bestaan. Dat helpt ook al niet om de economie weer op gang te krijgen. Misschien gaat het later in het jaar wat beter, zo meent Wijffels. Daarbij heeft hij vooral zijn hoop gevestigd op het herstel van de Amerikaanse en Britse economieën.