Van Dam mag van minister nog niet in Ster-bestuur

DEN HAAG, 31 JAN. VARA-voorzitter M. van Dam wordt voorlopig niet benoemd tot bestuurslid van de Stichting Etherreclame (STER). Hij zal volgens minister d'Ancona (WVC) eerst duidelijk moeten maken of zijn omroep binnen het publieke omroepbestel blijft. Van Dam is door de NOS voorgedragen.

De vier overige bestuursleden zijn inmiddels wel benoemd of herbenoemd door d'Ancona. Nieuw in het STER-bestuur zijn NOS-voorzitter drs. M. de Jong en NCRV-voorzitter mr. A. Herstel. Voorzitter mr. C. van Lookeren Campagne en mr. J.J. Nouwen, algemeen directeur van de Sijthoff Pers, zijn herbenoemd. Van Dam zei vanochtend dat hij niet op de hoogte is van het besluit van d'Ancona en wil daarom niet reageren.

De VARA beraadt zich nog over haar toekomst. Maandagmiddag bespreken bestuur en management van de omroep de situatie. Binnen enkele maanden moeten de publieke omroepen die eerder te kennen hebben gegeven eventueel commercieel te willen worden, de knoop doorhakken. Minister d'Ancona wil dat de VARA, waar ze ooit zelf in dienst was, in het publieke bestel blijft. In een Veronica-programma zei ze gisteravond: “Ik zou nooit op de gedachte zijn gekomen een zo voor het publieke bestel prachtig omroepbedrijf eruit te tillen. Het is toch typisch een omroep die hoort binnen het publieke bestel en die daar ook succes heeft.” De VARA moet “afzien van een gedachte die men aardig vond; een beetje commercieel binnen het publieke bestel”. Dat kan nu eenmaal niet, aldus de minister, die daarbij verwees naar het deze week gepresenteerde rapport van de commissie-Donner.

Deze commissie maakte maandag bekend dat publieke omroepen die het bestel verlaten, niet de garantie kunnen krijgen dat ze in de toekomst over een etherfrequentie zullen beschikken. Naar aanleiding van het rapport besloot Veronica deze week binnen het publieke bestel te blijven.