Politie in VS rolt groot kunstvervalsers-netwerk op

WASHINGTON, 31 JAN. De Amerikaanse politie heeft een grote kunstvervalsers-organisatie opgerold, die naar schatting voor meer dan elf miljoen dollar aan vervalste grafiek van kunstenaars als Picasso, Chagall, Miro en Dali heeft verkocht. Niet alleen aan klanten in de VS, maar ook in Europa en Canada.

De politie is maanden bezig geweest met het oprollen van het netwerk. In 1991 werd een inval gedaan in het bedrijf Original Artwork Ltd in Long Island, New York, waar zeventigduizend vervalste drukwerken in beslag werden genomen. Ook werden drukplaten en ander materiaal om zeshonderd verschillende kunstwerken te vervalsen geconfisqueerd.

Het bedrijf gaf zogenaamde gelimiteerde, gesigneerde edities van grafiek van bekende kunstenaars uit. De werken werden verkocht voor prijzen variërend van honderden tot duizenden dollars, terwijl ze volgens de politie niet meer dan 75 dollar per stuk waard zijn. Meer dan honderd galeries in de VS, maar ook in Canada, Groot-Brittanië, België, Duitsland, Denemarken, Zweden en Zwitserland verkochten de prenten als echt.

Ook tegen de betrokken uitgeverij en distributeurs Leon Amiel Publisher Inc Amiel Book Distributors Corp en CVM Art Company zijn aanklachten ingediend. Verschillende galeries in de VS zijn eveneens wegens heling aangeklaagd. In Denemarken en Zweden zijn stappen ondernomen tegen de Europese distributeur van Amiel. (Reuter)