Philips verkoopt laatste 20 pct-belang in HSA

ROTTERDAM, 31 JAN. Philips heeft haar resterend belang van twintig procent in de Hengelose Hollandse Signaalapparaten overgedragen aan de Franse meerderheidsaandeelhouder Thomson-CSF.

Het Eindhovense elektronicaconcern heeft zich nu volledig teruggetrokken uit de Europese defensie-industrie. Dit heeft Philips gisteren bekendgemaakt.

Door de koop van het Philips-belang heeft Thomson-CSF nu alle aandelen in handen. In januari 1990 kocht Thomson-CSF van Philips al 80 procent van de aandelen in Hollandse Signaal. Thomson nam daarbij een optie op de overige twintig procent. Toen werd een verkoopbedrag vastgesteld en de toenmalige boekwinst werd in zijn geheel in het eerste kwartaal van 1990 verwerkt. Ook de verkoop nu van het aandelenbelang van twintig procent werd in het eerste kwartaal van 1990 verwerkt. Volgens Philips is nu niet meer aan het verkoopbedrag gesleuteld, ondanks de malaise in de defensiesector die ook Hollandse Signaal heeft getroffen. Hollandse Signaal heeft vestigingen in Hengelo, Eindhoven (Signaal Usfa), Huizen, Den Haag en Apeldoorn en ontwikkelt en produceert onder meer radar- en vuurleidingssystemen, militaire telecommunicatie en netwerken en commandovoeringssystemen voor het leger. Het bedrijf, europees marktleider in commandovoeringssystemen voor de marine, is 's werelds grootste exporteur op dit gebied. De activiteiten van Signaal Usfa omvatten onder meer nachtzichtapparatuur, speciale batterijen en munitie-elektronica.

In 1991 behaalde Hollandse Signaal een omzet van ruim 800 miljoen gulden. Het aantal werknemers bedraagt 4000. Philips heeft alleen nog maar een defensiebelang in de Amerikaanse onderneming Magiec. Magiec, producent van onder meer defensie-elektronica met een omzet van een miljard dollar, is nu niet te koop, maar Philips sluit niet uit dat het bedrijf alsnog verkocht wordt.