Opnieuw grote Mexicaanse bank gedenationaliseerd

De Mexicaanse staat, vorig jaar begonnen met het uitvoeren van een plan tot afstoting van de in 1982 door de staat genaaste banken, heeft deze week een controlerend belang van 51 procent verkocht in de derde bank van Mexico, Banca Serfin, een 127 jaar geleden opgerichte bank en daarmee de oudste van het land.

Het belang is verkocht aan een syndicaat van 2000 beleggers voor een bedrag van 940 miljoen Amerikaanse dollar (1,7 miljard gulden). Een meerderheidsbelang in de twee grootste banken, Banamex en Bancomer, werd vorig jaar verkocht. De Mexicaanse overheid is van plan zich dit jaar van acht banken te ontdoen. Verwacht wordt dat met de verkoop van alle bankbelangen totaal 11,5 miljard dollar (bijna 21 miljard gulden) in de staatskas zal vloeien. Dit zal in een reservefonds beschikbaar blijven als stootkussen bij tegenvallers, zoals een dalende olieprijs - een ontwikkeling die de overwegend op olieproduktie gebaseerde Mexicaanse staatsinkomsten slecht kunnen verdragen.