OPG sluit koop Medicopharma succesvol af

AMSTERDAM, 31 JAN. De onderhandelingen tussen de coöperatieve apothekers vereniging OPG uit Utrecht en de bewindvoerders van het noodlijdende Medicopharma uit Zaandam zijn vandaag succesvol afgesloten. OPG neemt het farmaceutisch produktiebedrijf Pharbita en de medicijnengroothandel van Medicopharma over.

Dit heeft drs H.B. Markowsky, financieel directeur van Medicopharma vanmiddag desgevraagd bevestigd. Vanmiddag om half twee is de faillisementsaanvraag voor het restant van de NV Medicopharma bij de rechtbank van Haarlem ingediend. Meteen daarna volgde het collectief ontslag voor alle medewerkers van de NV. Het gaat hierbij om iets minder dan 400 mensen.

Met de verkoop van de "gezonde' delen komt een eind aan Medicopharma als zelfstandig concern. Volgens diverse kranteberichten zou OPG 60 miljoen gulden hebben geboden voor de twee financieel gezonde onderdelen van Medicopharma. Markowsky wilde vanmiddag geen bedrag noemen.

Vooral Medicopharma's medicijnenfabriek Pharbita is volgens deskundigen interessant voor OPG. Pharbita verkoopt merkloze medicijnen aan apotheekhoudende huisartsen. OPG, dat ooit is opgericht door samenwerkende apothekers, heeft nauwelijks ingang bij apotheekhoudende huisartsen. Om het afzetkanaal van Pharbita naar de huisartsen veilig te stellen heeft OPG bovendien een klein deel van de groothandel van Medicopharma nodig.

De beurshandel in aandelen Medicopharma ging vandaag gewoon door. Op dit moment wordt Medicopharma als “niet officieel genoteerd fonds” op de incourante markt verhandeld. De koers van het aandeel, dat begin vorig jaar nog meer dan zestig gulden noteerde, noteerde omstreeks het middaguur een stuiver hoger op 1,05 gulden.

Enige weken geleden mislukte een management buy-out van de werknemers van Medicopharma. De managers van Medicopharma's groothandels wilden met hulp van de NMB Postbank hun bedrijven overnemen, maar deze bank trok zich op het laatste moment terug. Het bod van de managers werd door de bewindvoerders terzijde geschoven, naar verluidt onder druk van huisbankier ABN Amro Bank. De bank is tevens huisbankier van drie andere medicijnengroothandels: OPG,Interpharm en ACF.

Volgens analisten die Medicopharma de afgelopen jaren intensief hebben gevolgd zou ABN Amro van mening zijn dat als gevolg van de reorganisatie van de ziektekostenverzekering in Nederland in het kader van het plan-Simons geen ruimte meer is voor een vierde medicijnen-groothandel.