"Niets is gemakkelijk meer in toptennis'

SCHEVENINGEN, 31 JAN. Het spelen van toptennis is een dure zaak. Dat ervaart ook KNLTB-voorzitter Ruurd de Boer, die ter gelegenheid van de Davis-Cupontmoeting Nederland-Zwitserland de nieuwe hoofdsponsor van de tennisbond bekend maakte. Het gaat om Credit Lyonnais Bank Nederland, die daarmee de plaats inneemt van de ABN Amro, de voormalige hoofdsponsor die de eisen van de tennisbond wat te gepeperd vond en bovendien de exposure heeft van het eigen tennistoernooi in Rotterdam.

“We zullen ook qua sponsoring heel andere paden bewandelen dan we tot nu toe bij de tennisbond gewend waren”, haakt De Boer adequaat in op de plotselinge euforie die in Nederland is ontstaan door de regelmatige successen van de Nederlandse topspelers op buitenlandse toernooien. Dat sponsors daardoor bij de KNLTB niet meer voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten zul je uit de mond van De Boer niet horen. “Wel zie je dat door de huidige successen meer mensen geïnteresseerd zijn in het produkt tennis. Het bedrag dat onze nieuwe geldschieter hier voor uittrekt kan ik niet vertellen, maar het ligt een stuk hoger dan wat onze vorige hoofdsponsor betaalde. De verzelfstandiging van het toptennis is een diepgaande discussie geweest binnen de KNLTB. De contribuanten dragen daar aan bij maar om financieel een dragend plafond te krijgen springt ook de nieuwe hoofdsponsor bij.”

Dat laatste zal vooral bondscoach Stanley Franker aanspreken. Hij dreigde in te gaan op een aanbod van de Oostenrijkse tennisbond wanneer binnen de KNLTB niet de financiële ruimte gevonden zou worden om het Nederlandse tennis aan de top verder uit te bouwen. De Boer: “Franker had gelijk. Wil je professioneel bezig zijn dan moet je de betrokkenen ook in staat stellen om slagvaardig te kunnen werken.” Het leverde binnen de bond na het omstreden ontslag van directeur Mallon en het financiële echec van het grastoernooi in Rosmalen de zoveelste controversiële discussie op met de morrende achterban, maar De Boer en zijn bestuur hielden zich aan de uitgestippelde lijn. Ondanks de kritiek van een op een zijspoor gerangeerde privé-trainer als Cees Houweling, die als hij het over Franker heeft nog net niet het woord dictator in de mond neemt, maar het eigenzinnige optreden van de succesvolle bondscoach meesmuilend omschrijft met de opmerking: “Democratie is in mijn ogen iets anders.”

Franker heeft zijn nek uitgestoken door een plaats van een Nederlander bij de top vijf van de wereld te voorspellen, zelfs het winnen van een Grand-Slamtoernooi van Richard Krajicek in de toekomst sluit hij niet uit, maar hij is voorlopig gefixeerd op successen in de wereldgroep van de Davis Cup. Zolang landen als Duitsland, de Verenigde Staten, Zweden of Frankrijk niet de directe tegenstander zijn valt daar ook wel wat voor te zeggen. Maar dat uitgerekend al in de eerste thuiswedstrijd, door de blessure van Krajicek, tegen Zwitserland de Nederlandse kansen op succes ernstig zijn afgenomen is ook voor Franker een enorme tegenvaller. “Je moet reëel blijven”, analyseert hij de situatie. “Hlasek heeft vier grote toernooien gewonnen op supreme court. Als Rosset zeventig procent van zijn services inslaat krijgt ook Jan Siemerink het moeilijk tegen hem. Maar waar het om gaat is dat de zaak ten opzichte van enkele jaren geleden wat Nederland betreft tot op het bot veranderd is. Nederlanders zijn niet zomaar meer van de baan te slaan. Haarhuis wint van Becker, Krajicek verslaat Lendl en Edberg. Het vormen nog uitschieters, maar er wordt tegenwoordig door die jongens gestreden tot ze er bij neervallen.”

Over het feit dat het thuispubliek Nederland in Houtrust Sport over de drempel heen kan helpen is Franker sceptisch gestemd. “Thuis spelen is moeilijker dan uit. Er wordt in de voorbereiding al zoveel aan de jongens getrokken. Niet eens zozeer door de pers, maar wel door mensen er omheen. Maar ook daar heb je mee te leven. Niets is gemakkelijk meer in het toptennis. Winnen we van Zwitserland, en ik ben wat dat betreft optimistisch gestemd, dan moeten we uit tegen Frankrijk. Dus cadeau krijg je niets.” Het feit dat zijn Zwitserse collega Stadler Mezzadri-Rotman morgen voor het dubbelspel heeft ingeschreven, iets wat hij tot een uur voor de partij nog kan wijzigen, zegt Franker niets. “Als hij die twee laat spelen wordt hij door de Zwitserse bond ontslagen. Die koude oorlogvoering komt er bij. Ik verwacht bij de Zwitsers in het dubbel gewoon Hlasek en Rosset.”

Bij Nederland completeert Jacco Eltingh het team met Koevermans, Haarhuis en Siemerink. Eltingh neemt de plaats in van de geblesseerde Krajicek, die afgelopen dinsdagavond al met begeleider/haptonoom Ted Troost besloot dat hij niet zou kunnen spelen. Krajicek: “Dinsdag heb ik na mijn blessure in Australië voor de eerste keer weer geserveerd. Dat voelde redelijk goed aan, ik had duidelijk minder last. Maar 's avonds kwam de pijn weer opzetten.” Krajicek heeft een lichte ontsteking van de bicepspees aan de rechterschouder. Over twee weken denkt hij in Stuttgart en Brussel zijn rentree te maken. Over zijn deelneming aan het ABN Amro-toernooi (24 februari t/m 1 maart) heeft hij nog geen besluit genomen. Hij kan in die periode ook kiezen voor twee toernooien in de Verenigde Staten. Dat hangt niet uitsluitend af van het startgeld dat hij in Rotterdam krijgt. Wel heeft hij in Australië een les geleerd. Krajicek: “Door de enorme belasting van de schouder is het dom geweest zowel in het dubbel- als enkelspel te spelen in Australië. Op Roland Garros en Flushing Meadow zie ik mezelf dat niet meer zo snel doen. Wimbledon is een wat ander verhaal. Daar heb je door de regen vaak zoveel gedwongen rustdagen dat het een uitkomst kan zijn wanneer je een dubbelpartijtje kan spelen. Maar zelfs daar zal ik in het vervolg eerst alles uiterst zorgvuldig overwegen.”