Möllemann: extra top G-7 over GATT-ronde

DAVOS, 31 JAN. De leiders van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) moeten een speciale topconferentie houden om de impasse in de huidige ronde van wereldhandelsoverleg van de GATT, de zogenoemde Uruguay-ronde, te doorbreken. Dit heeft de Duitse minister van economische zaken, Jürgen Möllemann, vandaag gezegd in Davos op de tweede dag van het "World Economic Forum', de jaarlijkse informele bijeenkomst van kopstukken uit de politiek en de financiële wereld. De G-7 zou eind maart of begin april moeten plaatshebben. Duitsland bekleedt dit jaar het voorzitterschap van de G-7.

“Wat we nu nodig hebben is een demonstratie van leiderschap van staatshoofden en regeringsleiders van de G-7”, aldus Möllemann. “We kunnen dit niet aan de specialisten overlaten”. Hij herinnerde eraan dat de leiders van de G-7 op hun topbijeenkomst vorig jaar juli in Londen “persoonlijk” hebben toegezegd het handelsoverleg van de GATT (Algemene overenkomst over tarieven en handel) dat nu vijf jaar duurt tot een goed einde te brengen. Falen van de GATT-ronde zal vooral de ontwikkelingslanden en de nieuwe democratieën in Oost-Europa treffen, aldus de Duitse minister.

President Jacques Attali van de EBDR, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, drong er vandaag in Davos op aan dat Rusland wordt opgenomen in de G-7. De G-7 kan dan G-8 worden genoemd, aldus Attali. (Reuter)