Luchtvaart: recordverlies passagiers

BRUSSEL, 31 JAN. De Golfoorlog heeft het aantal passagiers in de burgerluchtvaart vorig jaar met zeven miljoen doen afnemen, dat is zes procent, de grootste afname ooit in de geschiedenis van de industrie. Dit maakte de Associatie van Europese luchtvaartmaatschappijen (AEA) gisteren in Brussel bekend.

De cijfers zijn gebaseerd op de informatie van de 22 leden van de AEA. De luchtvaartindustrie verminderde tegelijkertijd de capaciteit met twee procent. Ook het vrachtverkeer per vliegtuig had sterk te lijden van de Golfoorlog. De industrie noteert een afname met bijna drie procent, vooral op de Noord-Atlantische routes.

Het verlies had vorig jaar hoofdzakelijk plaats in de eerste drie maanden van het jaar. Het herstel in de periode daaropvolgend was echter “pijnlijk langzaam”. Pas tegen het najaar werd het niveau van 1990 weer bereikt - in Europa hervatte de groei pas in december. Als lichtpuntjes noemt de AEA de route Europa-Latijns Amerika en het snelle herstel tegen eind vorig jaar op de routes naar het Midden-Oosten.

Intussen zijn de inkomsten uit toerisme vorig jaar over de gehele wereld met 9,1 procent gestegen tot 278 miljard mark, zo meldt het Duitse persbureau DPA. De Wereld Toerisme Organisatie (WTO) heeft deze cijfers op de Internationale Toerisme-Beurs in Frankfurt gepresenteerd. Met 155 miljard, een stijging van 10,4 procent, vloeide het merendeel van de revenuen naar Europa. De sterkste stijging deed zich voor in Oost-Azië en het gebied rondom de Stille Oceaan. Daar is door toeristen vorig jaar 41 miljard mark besteed.