Kredietverlening EIB met 35 mld groter dan die van de Wereldbank

BRUSSEL, 31 JAN. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft vorig jaar (omgerekend) ruim 35 miljard gulden aan kredieten verstrekt en meer dan 31 miljard gulden geleend op de kapitaalmarkt. Daarmee overtroefde de "huisbank' van de Europese Gemeenschap als internationale financieringsinstelling zelfs de Wereldbank als grootste internationale financiële instelling, zo zei EIB-president Ernst-Günther Bröder gisteren bij de presentatie van het EIB-jaarverslag over 1991.

De 35 miljard gulden betekende een stijging van 14,5 procent vergeleken met het uitgeleende bedrag over 1990. Van de leningen werd het gros gebruikt ter financiering van projecten in de Gemeenschap zelf. Ongeveer 2,1 miljard gulden werd gestoken in projecten buiten de EG, de zogenoemde ACS-landen (in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan), de landen rondom de Middellandse Zee en Midden- en Oost-Europa.

In de EG profiteert Italië het meest van de EIB-activiteiten. Ruim een kwart van de toegekende kredieten ofwel een bedrag van 9,2 miljard gulden ging naar Italiaanse projecten. Volgens Bröder is dat historisch gegroeid. De bank werd in 1957 vooral opgericht om het onderontwikkelde zuiden van Italië te helpen.

Het Nederlandse aandeel in EIB-kredieten van ruim 400 miljoen gulden (1990: bijna 565 miljoen gulden) ofwel 1,2 (1,9) procent viel daarbij in het niet, maar dat is begrijpelijk omdat de belangrijkste taak van de EIB is om de zwakkere regio's te helpen ontwikkelen. Van deze hulp profiteert onder meer de vroegere DDR, die vorig jaar bijna 1,2 miljard gulden aan EIB-krediethulp ontving.

Van die voor Nederland bestemde 400 miljoen werd 65 miljoen gestoken in de bouw van een geautomatiseerde containerterminal in de Rotterdamse haven. Met ruim 43 miljoen werd de modernisering van twee papierfabrieken in Nijmegen en Maastricht gesteund.

De EIB stimuleert ook het gebruik van de Ecu, die op zijn vroegst vanaf 1997 de gemeenschappelijke munt van de EG-landen wordt. Volgens het EIB-rapport staat de Ecu met een aandeel van 18 procent voor het derde achtereenvolgende jaar op de eerste plaats wat betreft de opgenomen middelen.

De in Luxemburg gevestigde bank werkt met in totaal met vijftien valuta's: vorig jaar werd voor het eerst een lening in Australische dollars opgenomen. Twee weken geleden nog was er een eerste lening in Zweedse kronen.

Naast de regionale ontwikkeling, waarbij het meeste geld naar transport- en telecommunicatieprojecten ging, steekt de EIB steeds meer geld in milieu- en energieprojecten. Daarvoor werd vorig jaar respectievelijk 4,4 miljard en 6,2 miljard gulden uitgetrokken. (EIB)