KOOKBOEKENBEURS MET KREEFTCOLLEGE

Goed nieuws voor liefhebbers van kookboeken. Zondag 2 februari a.s. organiseert De Kan in de Beurs van Berlage op het Beursplein in Amsterdam een "midwinter boekenberg'.

Er zijn 115 stands waar antiquariaten uit heel Nederland hun boeken over vele onderwerpen verkopen. Het accent ligt bij deze beurs op de gastronomie. In de beurs, die van 10 tot 17 uur geopend is (toegang volwassenen ƒ 2,50, kinderen tot 12 jaar gratis), geeft Johannes van Dam om 14 uur een "smaakcollege', waarin gepoogd wordt aan te tonen dat er op het gebied van smaak onbetwistbare zaken zijn. Iedere deelnemer kan voor ƒ 15,- met de eigen tong vaststellen hoe kreeft smaakt - of niet smaakt - in verschillende combinaties met wijn, kruiden en specerijen.

Maar er is nog meer. Men kan er "literair' lunchen en gerechten bestellen die voorkomen in de boeken van Gerard van het Reve, Louis Paul Boon en Alice B. Toklas.

De kookboekhandel presenteert een grote collectie boeken over gastronomie en Henk Raaf van "Het Volkomen Stookboek' demonstreert een werkende Ierse distilleerketel.

Voor wie aan deze dag niet genoeg heeft organiseert De Kan begin maart voor de vijfde maal een winterboekenreis naar Engeland. Op die reis wordt de boeken- en antiekmarkt in Greenwich bezocht, de antiquarische boekenbeurs in het Russell Hotel in Londen, het boekenlandhuis Lilies van Peter Eaton en het dorpje Hay-on Wye in Wales, waar zich 25 antiquariaten bevinden. Wie meer informatie wil over deze 7-daagse reis kan bellen met De Kan: 020-6275794.

Ik kwam ooit van zo'n boekenreis terug met een koffer vol kostelijke goedkope kookboeken, waarmee ik trouwens niet door Engeland hoefde te sjouwen, omdat ik mijn schatten altijd in de bus, waarmee de reis wordt gemaakt, kon deponeren. Een van de boeken die ik kocht was "A taste of fame', een verzameling recepten van beroemde personen als John Cleese (frettensoep), Terry Wogan (een witte boterham met frieten) en Neil Kinnock die verantwoordelijk is voor:

ROGHAN GOSH

1 kilo lamslappen

450 gram uien

1 blik gepelde tomaten van circa 225 gram

2 tenen knoflook

1 stukje gemberwortel van 5 centimeter

1 theelepel korianderpoeder

1/2 theelepel kaneelpoeder

1 1/2 theelepel komijnpoeder

1 theelepel kurkuma (geelwortel)

1/4 theelepel chilipoeder

6 eetlepels yoghurt

6 eetlepels zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.

Snijd het vlees in dobbelstenen. Snipper de gepelde uien. Hak de gepelde knoflook fijn. Bak de uien en knoflook in wat zonnebloemolie lichtbruin en zacht. Voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten. Roer eerst de specerijen door het mengsel en dan de tomaten en de yoghurt. Giet het mengsel in een vuurvaste schaal die een uur in de oven blijft. Geef bij dit gerecht gekookte rijst, papardom (ronde knapperige pannekoekjes), chapati of nan (Indiaas brood), mango-chutney en een groene salade.