Kodak investeert fors in Nederland

ROTTERDAM, 31 JAN. Het Amerikaanse chemieconcern Eastman Chemical Company heeft Nederland uitgekozen voor de vestiging van een omvangrijke Europese produktie-eenheid. Volgens betrokkenen gaat het om een miljarden investering.

De vestiging zal werk bieden aan honderden werknemers. Eastman Chemical, onderdeel van het Kodak-concern, besluit voor de zomer of de nieuwe fabriek in Rotterdam dan wel op het Industrie- en Havenschap Moerdijk komt te staan.

De topman van Eastman Chemical, E. Deavanport, heeft minister Andriessen (economische zaken) gisteren laten weten “in principe” voor Nederland te hebben gekozen als basis voor toekomstige Europese produktie-activiteiten, zo maakte het bedrijf vanmiddag in een persbericht bekend.

Eastman Chemical heeft Rotterdam en Moerdijk geselecteerd uit enkele tientallen mogelijke vestigingsplaatsen in geheel West-Europa, waarbij locaties in België en Frankrijk als laatste zijn afgevallen. De woordvoerder van de provincie Noord-Brabant noemt het “een vreugdevolle zaak” dat een zo groot concern als Eastman Nederland kiest als vestigingsplaats voor een Europese fabriek.

Het is nog onduidelijk wat voor produkten Eastman Chemical in de nieuwe fabriek zal maken. Eastman is onder meer actief in de produktie van plastic verpakkingsmateriaal. In Europa heeft het bedrijf reeds een fabriek in Ierland die plastic statieflessen produceert, aldus de woordvoerder van Kodak Nederland, de Nederlandse verkoopmaatschappij van het moederconcern Eastman Kodak. Eastman Chemicals is een van de drie groepsmaatschappijen van Eastman Kodak en maakte in 1990 een omzet van vier miljard dollar en telt wereldwijd 17.000 werknemers. (De andere groepsmaatschappijen produceren foto- en filmmaterialen en gezondheidsartikelen.)

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en het Industrie- en Havenschap Moerdijk tonen zich laaiend enthousiast over het besluit van Eastman Chemicals. De woordvoerder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam spreekt van een “miljarden investering” die “honderden” nieuwe arbeidsplaatsen creëert. Het havenbedrijf heeft volgens de zegsman reeds een locatie van meer dan 100 hectare gereserveerd in het Europoort-Maasvlaktegebied.

“De investering past in ons Havenplan 2010, in de versterking van Rotterdam als chemisch industriegebied.” Rotterdam telt volgens de woordvoerder nu vijf raffinaderijen en 20 grote chemische bedrijven die aan totaal bijna 90.000 mensen werk bieden (direct en indirect).