KLM, Elsevier en Volmac in trek op hoger Beursplein

AMSTERDAM, 31 JAN. KLM, Elsevier en Volmac lagen vandaag op een vast Beursplein sterk in de belangstelling. Het gedeeltelijke herstel van Wall Street gisteren en een stabiele dollar zorgden voor hogere aandelenkoersen in Amsterdam. De omzetten bleven beperkt.

AMSTERDAM De aandelenkoersen in Amsterdam openden vanmorgen over een breed front hoger. De winst van Wall Street, dat zich gedeeltelijk herstelde van een slechte woensdag-sessie, en de stabiele dollar vormden genoeg inspiratie voor een goede laatste dag van de week. De EOE-index, die gisteren 0,27 punt hoger sloot op 292,66 punten, noteerde om 13.00 uur 1,81 punten hoger.

Toch blijven handelaren waarschuwen voor een correctie op de hoge koersen van dit moment. Door de januari-koersrally zijn de koersen op een niveau gekomen waarop veel beleggers winst zullen nemen, is de angst die op de beursvloer leeft. Nu de rente na aanvankelijke neerwaartse bewegingen weer even vast lijkt te zitten door de stroeve loononderhandelingen in de Duitse staalsector, wachten beleggers af. De omzetten zakken daardoor terug. Des te opvallender wordt dan de activiteit van buitenlandse beleggers. Vandaag manifesteerden zij zich wederom en was Elsevier het dankbare slachtoffer. De koers stootte door naar een nieuw record. Omstreeks het middaguur was het aandeel 1,50 gulden meer waard op 106,90 gulden.

De vraag bleef voor een groot gedeelte vanuit het buitenland komen. Vooral Britse beleggers zijn dol op Elsevier. Daarnaast is er sprake van redelijk wat "short-dekking' vanuit de optiebeurs, het indekken van op grond van optietransacties te leveren stukken. Uitspraken van bestuurslid Alberti tegenover de financiële pers dat de winstgroei voor het lopende jaar ongeveer 20 procent zou bedragen, stimuleerden de koopwoede van beleggers voor de uitgever nog eens extra.

Bij de internationals zakten de Olies vandaag verder weg. Koninklijke Olie heeft een slechte week achter de rug. Het aandeel verloor in vijf dagen bijna vijf gulden. Handelaren zeggen dat dit wel “de bodemprijs” is voor de Olies. De dollar, lagere olieprijzen, misgelopen orders en tegenvallende resultaten vormen volgens analisten de cocktail van oorzaken voor het koersverlies.

Unilever staat daar tegenover met opmerkelijk sterke koerswinst. De afgelopen dagen bleef de koers van het levens- en wasmiddelenconcern stijgen. Vorige week vrijdag was het aandeel nog 181,60 gulden waard. Vandaag betaalde de koper 186,50 gulden voor Unilever.

Opvallend bij opening was de gulden winst van KLM, waar in de loop van de morgen twee dubbeltjes vanaf gingen. Omstreeks het middaguur was het aandeel 41,10 gulden waard. Het gonst nog steeds van de geruchten op de vloer over de afronding van de fusie met British Airways. Volgende week donderdag presenteert KLM de cijfers over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 1991/92.

Ook in Volmac blijkt veel interesse te bestaan. De automatiseerder kreeg er vandaag vier dubbeltjes bij en kwam op een hoogste koers sinds tijden van 27 gulden. Zowel vanuit het buitenland als vanuit binnenlandse institutionele beleggers bestaat interesse voor het Utrechtse bedrijf. Een andere opvallende stijger was Océ-van den Grinten met een winst van vijf dubbeltjes op 68,00 gulden. Ook Bols was vast gestemd met zeven dubbeltjes winst op 47,30 gulden.

In KNP werden vanmorgen om 10.10 uur al ongewoon hoge omzetten genoteerd. Er gingen in dubbeltelling zo'n 90.000 stukken om. Volgens handelaren was er één grote binnenlandse koper actief. De koers steeg twee kwartjes en kwam op 45,80 gulden.

NEW YORK Sterke vraag naar een handjevol fondsen zorgde voor hogere aandelenkoersen op Wall Street. Maar hoewel er sprake was van een opwaartse trend kon het verlies van de Dow Jones van woensdag van 1,4 procent niet volledig worden goedgemaakt. Het volume bleef bovendien erg beperkt. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot gisteren 19,9 punten hoger op 3.244,86 punten.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen scherp hoger. Overnamegeruchten over verschillende fondsen zorgden, naast de impuls van een hoger slot op Wall Street, in de loop van de morgen voor verder oplopende koersen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 4,3 punten lager sloot op 2.550,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 19,7 punten hoger.

FRANKFURT Ook in Frankfurt openden de aandelenkoersen hoger. Volkswagen en Daimler-Benz waren zeer gevraagd. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 8,51 punten hoger sloot op 1.680,91 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,3 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio zetten vanmorgen hun gisteren ingezette rally door. De omzetten waren de grootste tot nu toe dit jaar. Vooral koopjesjagers waren actief. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 465,38 punten (2,16 procent) hoger op 22.023,05 punten.