Invasie van schaatsers in Oostenrijk voor NK op natuurijs; Heilige rust weg op Plansee

REUTTE/BREITENWANG, 31 JAN. De komende dagen heerst op de Plansee in Oostenrijk een voor deze tijd van het jaar ongewone drukte. De serene rust die het meer in de winter doorgaans omgeeft, maakt plaats voor de krassende geluiden van Nederlandse schaatsers. Zij verrijden vanaf morgen tot en met maandag achtereenvolgens het Nederlandse kampioenschap schaatsen op natuurijs, een toer- en tevens prestatietocht en een marathonwedstrijd. Daarmee bezorgen zij Noord-Tirol na de traditionele piek tijdens de kerstdagen een nieuw toeristisch hoogtepunt.

Hotel Forelle, op een steenworp afstand van de Plansee, plukt de vruchten van de Nederlandse invasie en staat model voor de manier waarop men in deze contreien van de nood een deugd heeft gemaakt. Vroeger vormde de dichtgevroren Plansee tegen het imposante decor van met sneeuw bedekte Alpentoppen weliswaar een fraai schouwspel, maar dat bracht geen geld in het laatje. Vanuit de gedachte dat water zich slechts in vloeibare vorm tot vertier leent, werd jaarlijks een winterpauze ingelast. Frau Rupp-Bunte, de eigenares van Forelle: “Van oktober tot april waren wij gesloten. Dan namen wij gedwongen rust.”

Het in de winter spookachtige oord buiten de bebouwde kom van Breitenwang onderging drie jaar geleden een metamorfose. Met de aanleg van nieuwe toegangswegen - daarvóór was het gebied bij hevige sneeuwval eenvoudig niet te bereiken - werd het hotel toegankelijk voor een nieuwe toeristenstroom, die van de schaatsliefhebbers. “Toen verloor de Plansee zijn heilige rust”, vertelt Werner Ammann, directeur van de Fremdenverkehrsverband Reutte und Umgebung. In een periode van verstreken vakanties, weer naar schoolgaande kinderen en wisselvallige sneeuwzekerheid was het voor hem en zijn toeristische medewerkers behelpen geblazen. Tot overmaat van ramp kiezen de eigen Oberländer steeds massaler voor "Palmen statt Tannen', vrij vertaald voor witte stranden in plaats van sneeuw, zoals de Tiroler Tageszeitung deze week verontrust meldde.

Maar het gebied, waar het toeristisch zwaartepunt nog altijd in de zomer ligt, heeft in de schaatssport een aardig alternatief gevonden. Zoals ook andere sportactiviteiten voor de broodnodige inkomsten zorgen. Zo werd begin januari nabij Breitenwang het WK-Noordse combinatie gehouden. “Een zeer, zeer groot succes. Maar slechts eenmalig”, zegt Ammann. De invasie van Nederlandse schaatsers is volgens hem daarentegen nu al uitgegroeid tot een jaarlijkse, niet meer weg te denken gebeurtenis. “Omdat u in Holland de schaatsers heeft, maar wij het geschikte ijs”, zegt Ammann lachend.

Twee jaar geleden al was het NK op natuurijs op de Plansee een doorslaand succes. En dit jaar waren er een week voor de tweede editie al ruim 300 hotelkamers aan schaatsers verhuurd. In het weekeinde verwacht men een kleine 1000 Nederlanders te hebben ondergebracht. Jammer dat het vorig jaar mis ging en er volgens Ammann “honderden besproken bedden” werden geannuleerd. Toen vroor het namelijk zo hard dat het Nederlandse kampioenschap op natuurijs gewoon in eigen land (Ankeveen) kon worden gehouden.