Gabor handhaaft oormerken ondanks klachten van boeren; Scheve kop en hangende oren

DEN HAAG, 31 JAN. Veehouder K. Hellinga uit het Friese Aldtsjerk heeft binnen één jaar vijf kalveren zien doodgaan aan wat volgens hem de gevolgen zijn van het "blikken', zoals boeren het oormerken vaak noemen. Nog nooit had hij zoveel dode kalveren op zijn melkveebedrijf.

Boeren hebben, sinds het oormerken van kalveren in oktober vorig jaar werd verplicht, de beschikking gekregen over een tang, een doos gele oormerken en een instructiefolder. Ze kunnen en mogen de oren eigenhandig merken. Dat moet kort na de geboorte van het kalf gebeuren. “De Gezondheidsdienst voor Dieren vindt dat de boeren te stom en te smerig zijn om de merken er goed in te zetten”, zegt Hellinga. “Bij mij heeft de dienst zes kalveren zelf geoormerkt, waarvan er vervolgens ook één doodging. Ik heb er zelf 36 ingezet. De dieren kregen allemaal ontstoken oren. Je geeft ze antibiotica, maar dat helpt maar even. De kalveren worden lusteloos, laten hun oren hangen en hebben scheve koppen. Vijf gingen er dood. Je probeert goed op je dieren te passen, maar om ze te zien lijden is rot.”

Oormerken, grote gele labels met cijfers en streepjescodes, brengen de waardigheid van de koe in het geding. De koe wordt tot ding gemaakt. Dat schreef auteur Koos van Zomeren in deze krant en hij voegde zich zo in het koor van tegenstanders - boeren, dierenbeschermers - van dit registratiesysteem.

Staatssecretaris Gabor, die het dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft en gisteren liet weten dat hij het oormerken handhaaft, reageert zo: “Ja, ik ken die ethische benadering van het oormerken. Ik weet dat er boeren zijn die emotioneel reageren en er heel veel problemen mee hebben”. Zonder een spier te vertrekken, vervolgt hij: “Wat is oorbaar in dit geval? Ik weet dat het systeem onontbeerlijk is. Ik vind het geen reële vraag of oormerken mag. Die vraag had vijftig jaar geleden moeten worden gesteld”. Want, brengt de staatssecretaris in herinnering: dieren worden al heel lang geoormerkt.

Melkveehouder S. Hietkamp uit Kollumerzwaag trekt zich niets aan van het verplichte oormerken. Kalveren krijgen bij hem geen label door de oren. “Het gaf alleen maar gedonder. Drie kalveren die goed gezond waren, zijn gestorven aan een longinfectie. De veearts zei dat ze geen weerstand meer hadden door het blikken. Ik laat mijn dieren weer schetsen. Ja, op zich ben je strafbaar, maar het gros van de boeren heeft de gele flappen hier gewoon in de kast liggen.”