Foto: WOUBRUGGE - Actievoerders van de Stichting ...

Foto: WOUBRUGGE - Actievoerders van de Stichting tot behoud van het Braassemermeer hebben vanochtend een aantal slibstortingen in het meer verhinderd.

Daartoe legden vijftien schepen een kordon rond de plek waarin het baggerslib zou worden gestort. Volgens de stichting bevat het slib, afkomstig uit sloten en vaarten, te hoge concentraties zware metalen als kwik en chroom. Het Hoogheemraadschap Rijnland, dat stortvergunningen uitgeeft, stelt dat de vervuiling binnen de normen blijft. In de winter storten wekelijks dertig schepen bagger in een kuil in de Braassem, waar vroeger zand werd gehaald voor de aanleg van de rijksweg A4. Vanmorgen vroeg werd ten minste een van de zes ladingen slib gestort. De vijftien schepen, waaronder jachten, een baggerschip en een veerpont, verhinderden dat meer ladingen konden worden gelost. De Rijkspolitie hield toezicht. (Foto NRC Handelsblad/ Chris de Jongh)