Foto: PETTEN - Ongeveer dertig demonstranten ...

Foto: PETTEN - Ongeveer dertig demonstranten probeerden vanochtend met een blokkade van twee toegangspoorten van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) te Petten een transport te verhinderen van radioactief afval.

Het afval zou door de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) worden vervoerd naar de kerncentrale bij Borssele. De twee vrachtwagencombinaties reden vandaag echter niet uit wegens de dichte mist. Het actiecomité Stop Covra legde het geringe aantal demonstranten uit als een overwinning, omdat de anti-kernenergiebeweging met een minimum aan inspanning een maximum aan publiciteit zou hebben gekregen. Ook het ECN meldde een succes: de maandag geopende informatielijn over radioactiviteit had bijna duizend telefoontjes ontvangen, waarvan slechts een klein over de risico's van de transporten. (Foto NRC Handelsblad/ Maurice Boyer)