FNV-jongeren: veiligheid werk belangrijker dan loon

AMSTERDAM, 31 JAN. Jongeren die lid zijn van de vakcentrale FNV vinden secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan loonsverhoging. Dat blijkt uit een steekproef die de vakcentrale onder 500 leden heeft gehouden. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd.

In het rijtje van secundaire arbeidsvoorwaarden scoort veiligheid op het werk het hoogst. Daarnaast hechten de jongeren veel waarde aan een goede begeleiding op zowel de vakopleiding als tijdens de eerste maanden van een nieuwe baan. Ruim driekwart van de FNV-jongeren vindt dat de verplichte schooldagen moeten worden doorbetaald.

De FNV hield het onderzoek onder jongeren tot en met 27 jaar. Zij moesten aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden in de centrale arbeidsovereenkomsten, waarover werkgevers en vakbonden in verschillende sectoren momenteel druk onderhandelen. De jongeren zouden wel bij de CAO-onderhandelingen betrokken zijn. Bijna de helft van de ondervraagde leden is goed op de hoogte van de onderhandelingen van hun eigen bond.

Voor verlaging van de "vakvolwassen leeftijd' van 23 tot 18 jaar - waardoor de jongeren meer verdienen - was slechts een kleine meerderheid te vinden.