Filmstudio Orion naar Metromedia

LOS ANGELES, 31 JAN. Het voortbestaan van de Amerikaanse filmstudio Orion Pictures is verzekerd. Gisteren keurde de directie van Orion een overnemingsbod van grootaandeelhouder Metromedia en concurrent New Line Cinema goed. Ook Polygram werd vorig jaar genoemd als mogelijk gegadigde voor de noodlijdende filmstudio.

Volgens de reddingsoperatie zal Metromedia, momenteel voor zeventig procent eigendom van Orion, zijn belang verminderen tot tien procent. Metromedia, de privé-onderneming van de schatrijke multimiljonair John Kluge, krijgt in ruil daarvoor 1,6 miljoen nieuwe aandelen New Line plus het recht om in de toekomst nog eens 200.000 aandelen te verwerven.

New Line, bekend van films als "Nightmare on Elm Street' en "Teenage Mutant Ninja Turtles', krijgt 49,5 procent van de aandelen Orion. Zowel Metromedia als New Line stelt daar een kapitaalinjectie van 12,5 miljoen dollar tegenover.

Orion heeft dit geld hard nodig om twaalf films uit te brengen die reeds klaar zijn, maar door gebrek aan middelen op de plank zijn blijven liggen. Verder hebben crediteuren van Orion 285 miljoen dollar aan leningen omgezet in een participatie van 41,5 procent in het aandelenkapitaal.

Orion, producent van onder meer "Rain Man' en "Silence of the Lambs' vroeg in december bescherming aan onder hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet. De studio had toen een totale schuldenlast van ongeveer 500 miljoen dollar.