Egypte: politie op kamelen tegen kunstdiefstallen

CAIRO, 31 JAN. Egypte wil voor het einde van dit jaar een mobiele politie-eenheid -met onder meer kamelen en enkele honderden personen- opzetten die moet voorkomen dat archeologische plaatsen in Egypte leeggeroofd worden.

Dat maakte de Egyptische minister van culturele zaken Farouk Hosni gisteren bekend. Hij zei dat de speciale eenheid getraind zal worden door het leger en zal worden uitgerust met zowel kamelen en paarden als met jeeps en motorfietsen om de dieven te vlug af te zijn. Op die manier wil hij de smokkel van waardevolle archeologische vondsten aan banden leggen. De nieuwe commandant van de eenheid maakte in het Egyptische dagblad Al-Ahram melding van 460 diefstallen van archeologische voorwerpen de afgelopen vijf jaar. In een geval werd een Egyptische zakenman gepakt met 16.000 Griekse, Romeinse en Islamitische munten. Egypte is volgens archeologen een van de rijkste archeologische landen ter wereld. (Reuter)