Contract voor plan Rotterdam-Zuid

ROTTERDAM, 31 JAN. De gemeente Rotterdam heeft gisteren een contract getekend met een internationaal consortium dat plannen gaat uitwerken voor de ontwikkeling van de Wilhelminapier. Als het aan de gemeente ligt groeit de Wilhelminapier, als onderdeel van het stadsontwikkelingsproject op de Kop van Zuid, binnen vijftien jaar uit tot een belangrijk internationaal zakencentrum.

Het consortium verricht dit jaar een internationaal marktonderzoek en zal aan het eind van de zomer uit de doeken doen hoe de Wilhelminapier het beste kan worden ontwikkeld. Op de pier, die bekend werd door de vestiging van de Holland-Amerika Lijn, is ruimte voor ongeveer 250.000 vierkante meter kantoren, 50.000 vierkante meter voor andere commerciële activiteiten en duizend woningen. Het contract werd gisteren ondertekend door het Britse bedrijf Laing Management Holdings, SAE, een van de grootste bouwondernemingen van Frankrijk en de Amsterdamse projectontwikkelaar en belegger MBO, een dochteronderneming van NMB Postbank. De vier partijen steken in totaal 1,2 miljoen gulden in het onderzoek. Daarvan betaalt de gemeente Rotterdam de helft.

Rotterdam heeft vanaf de eerste plannen voor de Kop van Zuid de intentie gehad in zee te gaan met een aantal gerenommeerde bedrijven uit het buitenland. De gemeente heeft er nooit een geheim van gemaakt de Kop van Zuid te willen ontwikkelen om de internationale positie en het aanzien van Rotterdam voor de toekomst veilig te stellen. De Wilhelminapier is daarbij de belangrijkste troef, aldus wethouder dr. J.M. Linthorst (ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling) gisteren.

Volgens Linthorst blijkt uit het contract dat in het buitenland wel degelijk interesse bestaat voor de Kop van Zuid. In dit consortium heeft Rotterdam volgens hem “de absolute top van Europa bij elkaar”. Critici van de ambitieuze Rotterdamse plannen zijn van mening dat uitbreiden van het aantal kantoren lijnrecht ingaat tegen de markt, omdat grote steden te maken hebben met grote leegstand van kantoorruimte. Volgens Linthorst is het percentage leegstaande kantoorpanden in Rotterdam met 4,5 procent beduidend lager dan in de rest van Nederland en derhalve niet verontrustend. Het feit dat grote bedrijven als Laing, SAE en MBO belangstelling hebben, sterkt hem in zijn overtuiging dat de gemeente niet te hoog heeft ingezet met de ontwikkeling van de Kop van Zuid.

De buitenlandse partners noemden de geografische ligging van de Kop van Zuid, de nabijheid van de haven en de geplande infrastructuur de belangrijkste overwegingen om aan het project mee te doen. Bovendien zijn zij te spreken over de mogelijkheid eerst zelf uitgebreid onderzoek te kunnen doen in samenwerking met de gemeente. De eerste stenen op de Wilhelminapier zullen overigens niet voor 1995 worden gelegd. Het gemeentebestuur besloot vorig jaar eerst de hoofdinfrastructuur af te ronden alvorens met bouwen te beginnen. Daartoe behoren onder meer de 139 meter hoge Erasmusbrug over de Nieuwe Maas en een metrostation bij de Wilheminapier.