Arrestatiebevel topman Nissan UK

ROTTERDAM, 31 JAN. De Britse belastingdienst heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de bestuursvoorzitter van de autoimporteur Nissan UK, Octav Botnar. Nissan UK (NUK), dat geheel los staat van Nissan Japan, wordt ervan beschuldigd in de jaren 1983-1991 te lage winstcijfers te hebben opgevoerd voor de belasting.

Botnar is genoemd in een rechtszaak in het Noordengelse Teesside tegen T.A. Thorsen, de directeur van Noorse scheepvaartmaatschappij Scansiris. Thorsen wordt ervan beschuldigd de belastingdienst te hebben opgelicht, “met de bedoeling te frauderen”, aldus de aanklacht. Door de fraude zou NUK 100 miljoen pond (330 miljoen gulden) te weinig winst voor de belasting hebben opgevoerd.

In een aparte rechtszaak zijn directeur Michael Hunt en voormalig financieel directeur Frank Shannon van NUK ervan beschuldigd tussen 1975 en 1983 de Britse belastingdienst te hebben opgelicht. Beide topmanagers zouden bij het Nederlandse bedrijf Autocontex valse transportdocumenten hebben besteld, met daarop onjuiste cijfers en bedragen. Door de cijfers zou Nissan UK over 1977 tot 1983 ongeveer 50 miljoen pond (170 miljoen gulden).

Eind vorig jaar werd Shannon samen met Brian Laventure, maatschapslid bij het belastingkantoor van NUK, en Gerald Compton, accountant voor NUK, aangehouden en beschuldigd van belastingfraude. Zowel Shannon als Hunt en Thorsen zijn op borgtocht vrijgelaten. Botnar, bij wie in juni vorig jaar door de belastingdienst een inval was gedaan, is volgens een woordvoerder van NUK op vakantie in Zwitserland. De inval bij NUK vorig jaar, die de codenaam "Operation Bluebird' droeg, was de grootste in de geschiedenis van de Britse belastingdienst. Er waren 135 inspecteurs bij betrokken die op 13 plaatsen tegelijk invallen deden, gesteund door de politie.