Amerikanen sluiten in Europa nog eens 83 militaire bases

WASHINGTON, 31 JAN. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft gisteren bekendgemaakt dat de Verenigde Staten nog eens 83 bases en militaire installaties in Europa zullen sluiten.

Deze stap maakt deel uit van plannen die in totaal voorzien in de sluiting of afslanking van 492 bases en installaties in het buitenland. Dit laatste aantal komt neer op een derde van alle Amerikaanse militaire steunpunten in het buitenland.

De vermindering van de Amerikaanse aanwezigheid in Europa betreft vooral Duitsland, waar nog steeds het leeuwedeel van de troepen van de VS is gelegerd. Behalve een basis in Groot-Brittannië, een in Italië en een in Nederland - bij Maastricht - liggen alle te sluiten bases in Duitsland. Het gaat om de terugtrekking van infanterie, pantsereenheden, artillerie en genietroepen.

De woordvoerder van het Pentagon, Pete Williams, verklaarde verder dat er naar wordt gestreefd om voor 1 oktober nog eens 20.000 man extra terug te trekken. De bedoeling is nu om uiterlijk deze herfst de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, die in 1990 nog 340.000 mensen telden, met 106.600 te hebben teruggebracht. “We halen de mensen zo snel we kunnen terug uit Europa”, aldus Wilson.

De Amerikaanse maatregelen vloeien voort, volgens een schriftelijke verklaring van het ministerie, uit de gewijzigde veiligheidstoestand in Europa en uit bezuinigingen op de begroting voor defensie. De Amerikanen willen in 1995 nog slechts maximaal 150.000 militairen in Europa overhouden. Sommige Congresleden willen de Amerikaanse aanwezigheid in Europa nog verder beperken.

Onder de 83 nu aangekondigde sluitingen bevinden zich tien bases waar meer dan 1.000 militairen te werk zijn gesteld. Elf andere tellen 200 of meer banen, de rest is kleiner. (Reuter, AP, AFP)