Agressie op Schiphollijn en in Rotterdamse metro

AMSTERDAM, ROTTERDAM, 31 . - Twee medewerkers van de luchthaven Schiphol zijn voor de tweede maal binnen één week door dezelfde daders in de trein overvallen. De reizigers bevonden zich vorige week donderdag in een eerste klas compartiment van de trein op de Schiphollijn toen twee met pistolen gewapende mannen binnenkwamen en geld eisten.

Afgelopen woensdagavond werden de slachtoffers tijdens de treinrit van Schiphol naar Amsterdam opnieuw geconfronteerd met dezelfde overvallers. Het lukte de passagiers ditmaal echter de machinist te bereiken. Een woordvoerster van de Spoorwegen noemt de Schiphollijn “een gevoelige lijn”. Op de lijnen in de regio Amsterdam worden de meeste aangiftes van diefstal gedaan. Zo steeg het aantal aangiftes van diefstal op de Nederlandse spoorwegen van 6.249 in 1990 tot 7.420 in 1991.

De NS-woordvoerster brengt de criminaliteit in verband met de reorganisatie van de beveiliging van Schiphol waardoor, volgens haar “een deel van de preventie weg is”. In afwachting van “structurele maatregelen” zal “zeer binnenkort” op de Schiphollijn een particulier beveiligingsbedrijf komen werken.

Drie controleurs van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET zijn gisteren door een zwartrijder met een bijtende vloeistof in het gezicht gespoten. De controle-beambten hebben geen nadelige gevolgen van deze actie ondervonden.

Een van de controleurs, G. Geysendorpher, die voor de vijfde maal slachtoffer werd van een geweldsdelict, pleit voor het opnemen van handboeien in de uitrusting van de controle-beambten. RET-woordvoerders stellen zich echter op het standpunt dat “gummiknuppels en handboeien” eerder agressie zullen oproepen dan beteugelen. RET-woordvoerder H. Houtman denkt aan een verruiming van de bevoegdheden op het gebied van de legitimatiecontrole.

Ook zouden de beambten de bevoegdheid moeten krijgen een proces verbaal uit te schrijven wanneer bijvoorbeeld iemand in de metro een sigaret zit te roken.