Zomer in Parijs

"La couture est mon oxygène' zei Christian Lacroix afgelopen zondag tijdens de presentatie van zijn haute couture-zomercollectie 1992 in Parijs.

Lacroix beet met Guy Laroche en de Japanse Hanae Mori de spits af van een serie haute couture-shows die tot en met vandaag in Parijs te zien was. Luchtig was Lacroix' show inderdaad. Acrobaten met felgekleurde militaire jasjes en operette-soldaten met enorme petten op en barokke glitter om paradeerden op een kermisachtig podium rond.

De Italiaanse couturier Gianni Versace presenteerde gewoontegetrouw zijn "Atelier'-collectie. Modegrillen uit verschillende eeuwen dienen Versace tot inspiratiebron: van het hof van de Zonnekoning tot aan dat van de Tsaren; van de barokke schilderijen van Watteau tot aan die van Chagall. Om de mengeling van stijlen in een korte show te kunnen presenteren, stuurde de Italiaanse couturier "markiezinnen' in korte hoepelrokken de catwalk op, amazones in tutu's en geborduurde jakken, harlekijnen met spencers en geblokte piratenbroeken, en cow-girls met rokken met franjes en dierenprintjassen.

Karl Lagerfeld presenteerde dinsdag de zomercollectie voor Chanel. Onder Lagerfelds visie heeft Chanel een ingrijpende verandering ondergaan. Het traditionele tweed mantelpakje is vervangen door een lang kolbert met ritsen op de rug, te dragen boven een zwartleren broek of een knielange rok van tule met splitten. Opvallend voor de zomercollectie zijn de gigantische "vogelnest'-hoeden en het zwarte leer dat Lagerfeld overal in verwerkt: in kettingen, boordbanden en biezen, en in de afwerking van zakken en jassen.

Nina Ricci"s zomercollectie was doortrokken van een nostalgische hang naar de jaren twintig. Lange, sluike modellen in geplisseerde rokken en heupwijde tunica's gleden over het podium.

Tijdens de modeweek in Parijs werd bekend dat het contract van Claude Montana bij Lanvin niet wordt verlengd. De prêt-a-porter-collecties zullen met ingang van volgend jaar gemaakt worden door Dominique Morlotti, die voorheen bij Dior ontwierp. Wie Montana zal opvolgen bij de afdeling haute couture is nog niet bekend.