Volledige diplomatieke banden India en Israel

NEW DELHI, 30 JAN. India en Israel hebben besloten om volledige diplomatieke betrekkingen met elkaar aan te knopen. Het Indiase ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren bekend dat beide landen zo spoedig mogelijk ambassades zullen openen in Tel Aviv en New Delhi. Tot dusverre had Israel slechts een consulaat in Bombay.

Een woordvoerder in New Delhi stelde dat de Indiase regering “had besloten dat verscheidene factoren in aanmerking genomen het juiste tijdstip was aangebroken” voor het aangaan van volledige betrekkkingen. Vorige week maakte ook China bekend dat het ambassadeurs zou gaan uitwisselen met Israel.

Al sinds Israel in 1948 een onafhankelijke staat werd had India geweigerd volledige diplomatieke betrekkingen aan te gaan. New Delhi maakte zich steeds sterk voor de rechten van de Palestijnen. Nog onlangs stelde India dat de betrekkingen met Israel zouden afhangen van de voortgang van de vredesconferentie over het Midden-Oosten.

Het besluit van de Indiase regering kwam aan de vooravond van het vertrek van premier Narasimha Rao naar New York, waar hij de vergadering dit weekeinde van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal bijwonen. Het viel samen met het einde van de jongste ronde van de Midden-Oosten-conferentie in Moskou.

Vorige week was de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), Yasser Arafat, in New Delhi en naar verluidt stemde ook hij in met het ophanden zijnde besluit van de Indiase regering. Overigens ontkende de woordvoerder dat India zijn oordeel van Arafats instemming afhankelijk had gemaakt. (Reuter, AFP)