Schenk wil op 500 m Zandsta laten starten

ROTTERDAM, 30 JAN. Ard Schenk maakt zondag de definitieve samenstelling bekend van de Olympische schaatsploeg. Het gaat daarbij niet meer om toevoegingen van rijders of rijdsters maar het opvullen van enige hiaten.

Op de beide sprintnummers mannen en vrouwen zijn nog wat plaatsen vrij. “Ik denk dat Zandstra de 500 meter moet rijden naast Van Velde en Loef. Dan kan hij alvast wennen aan een Olympisch toernooi. Voor de 1000 meter mannen denk ik aan Ritsma en Visser, één van die twee”, zei Schenk gisteren in Den Haag tijdens een bijeenkomst van het olympisch comité, sponsors en pers. De Nederlandse chef de mission stelt de definitieve inschrijving vast in overleg met de coaches. Schenk verwacht dat Loef tijdig hersteld zal zijn van zijn blessures aan scheenbeen en enkel.

De vrouwenploeg komt 5 februari uit het trainingskamp in Davos in Albertville aan. Het grootste deel van de mannenploeg volgt twee dagen later. Bos en Vunderink - die alleen de 10.000 meter rijden - zullen zich waarschijnlijk pas tijdens de Spelen in Albertville voegen. Schenk verwacht goede resultaten van de schaatsers en schaatsters. “We kunnen medailles winnen, maar evengoed kunnen we op de plaatsen vier, vijf en zes terechtkomen.”

De Blauhùster Dakkapel krijgt geen toegang tot de Olympische schaatswedstrijden. Schenk - die zich na het Europees kampioenschap had opgeworpen als pleitbezorger voor de muzikale Friese stemmingmakers - kon de Franse organisatie niet vermurwen. Zelfs Schenks laatste argument “wie anders moet het Fries volkslied spelen?” kon niet overtuigen. De Friese blazers kregen wel een uitnodiging van een Noorse delegatie voor een optreden tijdens het WK schaatsen volgend jaar in Hamar. Ook zijn ze gevraagd de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer in Noorwegen op te luisteren.