Rusland stelt overige republieken ultimatum voor economische unie

MOSKOU, 30 JAN. Rusland heeft de andere voormalige Sovjet-republieken een ultimatum gesteld voor toetreding tot een gezamenlijke economische unie. Republieken die niet snel over de brug komen kunnen een combinatie van handelsmaatregelen en prijsverhogingen, zoals voor olie, tegemoet zien.

Vladimir Masjits, de nieuwe Russische minister voor interrepublikeinse betrekkingen, maakte dit gisteren bekend. Volgens Masjits heeft Rusland al een akkoord bereikt met Kazachstan en Wit-Rusland. Een overeenkomst met Kirgizië zit er volgens de minister aan te komen.

“Met wie we nog meer tot een akkoord komen zal de toekomst leren. We zijn in ieder geval bereid onderscheid te maken tussen goede vrienden en republieken die ons niet zo na aan het hart staan”, aldus Masjits.

Toetreding tot de economische unie staat volgens de nieuwe minister open voor republieken die bereid zijn plannen voor een eigen munteenheid of surrogaatgeld, zoals de coupons die Oekraïne al in gebruik heeft, te laten vallen. Verder moeten de nieuwe leden bereid zijn de respectieve centrale banken samen te laten werken. De maatregelen moeten vooral de koers van de roebel verstevigen.

Masjits gebruikte de relatie met Oekraïne als voorbeeld voor de mogelijke gevolgen die een handelsoorlog teweeg kunnen brengen. Oekraïne wil de prijs van steenkool verhogen van 200 tot 1600 roebel per ton. Het is volgens de minister “mogelijk dat Rusland als antwoord daarop de olieprijs flink zal verhogen”. “Alleen al daardoor kunnen we met hyperinflatie te maken krijgen.”

Als alternatief zou Rusland ook de olieleverantie aan Oekraïne kunnen staken, maar dat zou volgens de minister betekenen dat Rusland het zonder metalen, steenkool en chemicaliën moet stellen.

De boodschap van Masjits volgde op de beschuldiging van Litouwen dat Rusland de toevoer van olie naar de Baltische republiek zou hebben gestaakt. Hoewel de bewindsman deze aantijging gedeeltelijk tegensprak, zei hij dat Rusland daartoe het volste recht heeft omdat de Litouwers zich op oneigenlijke wijze bezittingen van het Russische leger toeëigenen.