Riad opent aanval op geestelijken

RIAD, 30 JAN. Een Saoedische geestelijke is onlangs tot 80 zweepslagen veroordeeld omdat hij een vrouwenverbond had belasterd. Hij had aangevoerd dat de vrouw in de islam geen publieke verantwoordelijkheden op zich mag nemen, aldus Westerse diplomatieke bronnen. Het is voorzover bekend de eerste dergelijke veroordeling van een geestelijke in Saoedi-Arabië.

De autoriteiten hebben volgens bronnen in het Golfgebied bovendien circa 20 geestelijken gearresteerd, die in hun preken te extreme standpunten hadden ingenomen. Het gaat om ulema's die bekend staan om hun verzet tegen alles dat kan worden beschouwd als een inbreuk op de strikte toepassing van de islamitische wet. Bovendien hebben de autoriteiten diverse geestelijken gewaarschuwd tegen verdere aanvallen op Arabische landen die betrokken zijn bij het vredesproces met Israel. Onder die landen is ook Saoedi-Arabië.

Na de oorlog tegen Irak, in het kader waarvan talloze Westerse militairen in Saoedi-Arabië waren gelegerd, zijn Saoedische fundamentalisten in het offensief gegaan en zijn de islamitische gedragsregels ook verscherpt toegepast. De Saoedische regering lijkt nu echter een tegenoffensief te hebben gelanceerd. (AFP)