Recordopbrengst twee jongste 8¼ pct staatsleningen

De jongste uitgifte van twee staatsleningen met een rente van 8¼procent, bestaande uit een 10-jarige en een 15-jarige lening, heeft in totaal een record bedrag van 15,5 miljard opgebracht.

De totale opbrengst van de 15-jarige lening, waarop de inschrijving woensdag sloot, is uitgekomen op 5,5 miljard gulden, heeft het ministerie van financiën gemeld. De lening met een looptijd van 10 jaar, waarop de inschrijving vorige week vrijdag sloot, heeft 10 miljard opgebracht.

Het ministerie heeft dit jaar al 18,3 miljard gulden binnengehaald met staatsleningen. De financieringsbehoefte van het rijk bedraagt dit jaar 45,4 miljard gulden, zodat op dit moment ruim 40 procent daarvan is gedekt. Naast de 15,5 miljard gulden uit de jongste staatslening haalde het ministerie 2,8 miljard gulden binnen uit een in december uitgegeven lening waarop begin januari moest worden gestort.

De 15-jarige 8¼ procent lening had een gemiddelde uitgiftekoers van 99,58, waardoor het gemiddelde effectieve rendement uitkwam op 8,30 procent. De gemiddelde uitgiftekoers van de 10-jarige 8¼ procent lening bedroeg 99,46 procent, bij een gemiddeld effectief rendement van 8,33 procent.