Rabauwen naar de kostschool

Toy Soldiers. Regie: Daniel Petrie Jr. Met: Sean Astin, Louis Gossett, Jr. en Denholm Elliott. In: Amsterdam, City 7; Rotterdam, Lumière 1 (vanaf ma); Den Haag, Odeon 1.

Het formule-denken van Hollywood leidt in Toy Soldiers tot de kruisbestuiving van twee beproefde genres. Het ene is de vooral op de tienermarkt mikkende initiatiefilm over het kattekwaad van de leerlingen van een strenge kostschool, verwikkeld in een niet aflatende guerrilla tegen het gezag van de leraren. Het andere is de gewelddadige thriller, waarin gewetenloze gangsters onschuldige burgers gijzelen en de belegeraars voor onoplosbare dilemma's stellen door voortduren te dreigen met executies, als niet aan hun voorwaarden wordt voldaan.

Als we nu eens Dead Poets Society kruisten met Die Hard, moet regisseur Daniel Petrie Jr. (zoon van de gelijknamige televisieregisseur en scenarist van Beverly Hills Cop) gedacht hebben. Petrie regisseert zelf Toy Soldiers, een bekwaam gemaakte, maar anonieme actiefilm, die met enkele coupures voor overdadig geweld zo op het kleine scherm zou passen.

Het verhaal gaat als volgt: de zoon van een Columbiaanse drugbaron probeert de bevrijding van zijn door de Amerikaanse autoriteiten gevangen vader te bewerkstelligen door de gijzeling van de zoon van de rechter. Die is net door de FBI in veiligheid gesteld, maar het legertje met anti-tankraketten uitgeruste rabauwen treft op de prestigieuze kostschool wel de zonen aan van enkele vooraanstaande Amerikaanse politici en captains of industry. De hele school wordt bezet, en de politie is op aandrang van de invloedrijke ouders bijna bereid voor de verandering met terroristen in onderhandeling te treden. Dan leidt de recalcitrantie van de gegijzelde leerlingen echter tot het tarten van dit nieuwe gezag, zodat de bestorming van de veste van binnenuit voorbereid kan worden.

Er zitten enkele aardige wendingen in het op een roman van William P. Kennedy gebaseerde scenario, met name waar het de aanwezigheid van de zoon van een mafiabaas betreft. Die pa heeft zo zijn eigen contacten met Columbiaanse collega's, die de grenzen tussen goed en kwaad doen vervagen en de afwikkeling van het verhaal compliceren.

Enige grilligheid in het plot is uiterst welkom, aangezien de rest van de film zich nogal mechanisch ontwikkelt. Ook de acteurs zijn weinig opwindend en stereotiep gekozen: Louis Gossett Jr. speelt de strenge, maar slechts het welzijn van zijn pupillen nastrevende leraar als de drilmeester in An Officer and a Gentleman en Denholm Eliott zet de rector neer als zijn zoveelste krachteloze en sympathieke intellectueel.

Toy Soldiers vult twee uurtjes waar echt geen enkele andere bestemming meer voor te vinden zou zijn, maar laat desondanks hongerig achter naar steviger kost. In afwachting van de exploitatie van de videorechten, waar de belangrijkste bestemming ligt, mag de film even in de bioscoop draaien.