Perrier probeert vijandig bod Nestlé ongedaan te maken

PARIJS, 30 JAN. Het Franse Source Perrier, de grootste mineraalwaterproducent ter wereld, heeft de autoriteiten verzocht het vijandige overnemingsbod van een van Europa's grootste levensmiddelenconcerns, het Zwitserse Nestlé, ongedaan te maken.

Daarmee heeft een van de ingewikkeldste overnemingsgevechten een nieuwe wending gekregen. Nestlé bracht eerder deze maand samen met de Franse bank Banque Indosuez een bod uit van 13,3 miljard franc (4,4 miljard gulden), maar zou volgens topman Jacques Vincent van Perrier “samenzweren om ons uit de markt te werken”. Vincent zei dat gisteren op een persconferentie in Parijs, waar hij was vergezeld van zijn bondgenoten in het gevecht, de voorzitters van suiker- en papierfabrikant Saint Louis en de bank Société Générale.

Het verzoek wordt behandeld door het Franse ministerie van financiën, twee regelgevende financiële instellingen en de rechtbanken van Parijs en Nîmes. Of Perrier erin slaagt zich Nestlé van het lijf te houden is nog niet duidelijk, maar de onderneming heeft zich in ieder geval meer tijd verschaft om zich te beraden op nadere stappen.

Perrier heeft tevens verzocht om annulering van de afspraak tussen Nestlé en het Franse voedselconcern BSN. Na de overneming van Perrier zou Nestlé het mineraalwatermerk Volvic van Perrier overdoen aan BSN voor twintig procent van de prijs die Nestlé voor Pierrier wil betalen.

De directie van Perrier weet zich in haar verzoek gesteund door drie grote aandeelhouders. Dat zijn de investeringsgroep Exor (met een belang van 49,3 procent in Perrier), de Franse suiker- en papierproducent Saint-Louis (met een belang van 13,8 procent in Perrier) en de Franse bank Société Générale.

Ook de Agnelli-groep (Fiat) is geïnteresseerd in Perrier. Haar holding Ifint heeft een belang van 34 procent in Exor en probeert via een vriendelijke overneming Perrier in handen te krijgen. Exor heeft uitbreide belangen in wijn, het is eigenaar van de wereldberoemde wijngaard Chateau Margaux bij Bordeaux.

Saint-Louis, dat op zijn beurt via allerlei ingewikkelde constructies is gelieerd is met de Agnelli-groep, heeft vorige maand snel een belang van 13,8 procent in Perrier genomen. Nestlé en zijn bondgenoot Indosuez vechten dit belang aan. Ze beschuldigen Perrier en de Agnelli-groep van handel met voorkennis om hen buiten de deur te houden toen ze lucht kregen van het vijandige bod van Nestlé. Twee Franse rechtbanken onderzoeken deze zaak.

De Agnelli-groep heeft nog geen volledig bod op Perrier uitgebracht, hoewel de beursautoriteiten Exor en zijn bondgenoten hebben opgedragen een bod van ten minste tweederde op Perrier uit te brengen. Exor en Société Générale zijn tegen deze eis in beroep gegaan.

Source Perrier, waartoe merken als Perrier, Volvic en Contrex behoren, heeft een marktaandeeel van 45 procent in Frankrijk. Als Nestlé in zijn overname slaagt en het Volvic verkoopt aan BSN, zouden Nestlé en BSN een gecombineerd marktaandeel hebben van 75 procent.