Milieuvriendelijke tuinbroeken

Terwijl vogelgekwetter uit verdekt opgestelde boxen klonk, presenteerde Esprit maandagavond in haar vestiging aan het Amsterdamse Spui haar "ecollectie'.

Esprit brengt deze lente, naar eigen zeggen als eerste van alle grote modebedrijven, een collectie milieuvriendelijk geproduceerde kleding. De korte broeken, salopets, blouses en t-shirts zijn gemaakt van onbespoten en ongebleekt katoen of linnen. De kleuren zijn groen, bruin en gebroken wit. De kleding wordt geverfd met plantaardige stoffen of hebben de kleur van het katoen zelf. Door genetische manipulatie kan katoen tegenwoordig in verschillende kleuren gekweekt worden.

Esprit stimuleert met deze collectie niet alleen een milieuvriendelijkere manier van kleding produceren. Het bedrijf steunt ook producenten en ambachtslieden uit ontwikkelingslanden. Zo wordt gebruikt glas in Ghana vermalen en omgesmolten tot knopen en kettingen en maakt de plaatselijke bevolking in Ecuador knopen van het witte binnenste van noten van de taguapalm. Deze arbeidsintensieve productiewijze brengt hoge kosten met zich mee. Esprit kan zich dit veroorloven omdat het bedrijf, mede doordat de reguliere collectie gemaakt wordt door goedkope arbeidskrachten in Azië, winstgevend is. De "ecollectie' wordt pas onderdeel van de vaste collectie van Esprit als blijkt dat er een markt voor is.