Litouwen kan gevaarlijke centrale niet onderhouden

MOSKOU, 30 JAN. De republiek Litouwen, die met een ernstige energiecrisis kampt, stelt het periodieke onderhoud van haar enige kerncentrale uit, hoewel deskundigen zich zorgen maken over de veiligheid ervan. Dit heeft de voorzitter van de Litouwse Energieraad, Algirdas Stumbas, gisteren voor de Litouwse radio gezegd.

De kerncentrale in de plaats Ignalina, van het type RBMK, hetzelfde als die in Tsjernobyl, zal in elk geval deze winter in bedrijf worden gehouden. De reden daarvoor is de sterk verminderde leveranties van olie en aardgas uit Rusland. Algirdas Stumbas ontkende niet dat zich ongelukken kunnen voordoen met de centrale in Ignalina. In 1986 raakte een van de reactoren van de centrale in Tsjernobyl in brand, waardoor zich de grootste kernramp tot nu toe voordeed. Ten minste 35 mensen overleden door de directe gevolgen van het ongeval, en radio-activiteit verspreidde zich over een groot deel van Europa.

“Er is geen precedent van een kernreactor die langer dan vijf maanden draait zonder onderbreking voor onderhoud”, zei Stumbas. De reactor zou vanaf gisteren stilgezet worden voor een onderhoudsbeurt, maar dit moest worden uitgesteld door een tekort aan brandstoffen. Intussen heeft het ministerie de Litouwse industrie verplicht opm het stroomverbruik dit kwartaal met een kwart te verminderen.

Vidas Pechkus, commercieel directeur van de raffinaderij in de Litouwse plaats Mazheikai, verklaarde tegenover journalisten dat zijn fabriek deze maand slechts 500.000 ton olie uit Rusland heeft ontvangen, de helft van de hoeveelheid die was beloofd. Rusland heeft ook leveranties van chemicaliën die nodig zijn voor het raffinageproces (omzetting van ruwe olie in brandstoffen) stopgezet, aldus Pechkus. Litouwen heeft nu nog een voorraad olie om voor zes maanden brandstoffen te produceren, maar beschikt slechts voor één maand kerosine voor zijn vliegtuigen. (Reuter)