Kriebel

Onlangs hield Ileen Montijn op deze pagina een smakelijk pleidooi voor het opnemen in het Simonspakket van suikergoed en marsepein, drop, ijsjes en chocola - vanwege de weldadige werking van al dat lekkers. Zij verdient onze onvoorwaardelijke bijval. Maar er zal wel niets van komen, de heer Simons en de Algemene Rekenkamer inmiddels kennende. En al helemaal niet als wij de soepele verstrekking van verpakte versnaperingen voor ogen hebben. In de snoepsector weet men namelijk van wanten.

Op het jaarlijkse lijstje van de kleine tweehonderd miljardairs van het blad Fortuna staat bijvoorbeeld de heer Michele Ferrero. Deze Italiaan heeft zijn fortuin onder meer vergaard met de handel in die kleine Tic Tac-snoepjes. Ze staan vaak in rekken bij kassa's van supermarkten in heel Europa, verpakt in doorzichtige plastic wegwerpdoosjes met een wit dekseltje en een vernuftig klepje dat, inderdaad, "tic-tac' open en dicht kan. Het zijn sierlijk vormgegeven (dat kun je de Italianen wel toevertrouwen), capsule-achtige snoepjes, verkrijgbaar in de smaken: mint, citroen en sinaasappel. De doosjes met de citroen-tictacs zijn groen en die van de sinaasappel-variant oranje - dat spaart kleurstof, want de snoepjes blijken in de handpalm altijd wit te zijn.

Een geniaal concept, de mensen kopen het graag. Niemand ligt wakker van de prijs. In de supermarkt betaal je ƒ 0,90 voor een doosje (bij de drogist zijn ze meestal één of zelfs twee dubbeltjes duurder) en daar zitten dan 32 snoepjes in, samen 16 gram. Dat maakt de stuksprijs bijna drie cent en het betekent dat deze lekkernijen ƒ 5,63 per ons kosten. De voornaamste grondstof, suiker, kost om de gedachten te bepalen, in de winkel minder dan ƒ 0,20 per ons.

Dan maar een Wybertje gesnoept. Dat handige schuifdoosje "Verfrissend en Lekker' doet ƒ 1,80, inhoud 25 gram, prijs per ons ƒ 7,20. Maar de grootverbruiker weet wel beter, die koopt een Jumbo-verpakking (met op de kloeke, maar gebruikers-onvriendelijke doos-met-schroefdeksel de extra slagzin "Lekker tegen kriebel'): wel 75 gram anti-kriebel voor ƒ 3,95, prijs per ons met olifantekorting toch altijd nog ƒ 5,27. De genezende werking van zo'n dropje valt natuurlijk lastig in geld uit te drukken. Potter's "Linia' "Verfrissend voor mond- en keelholte' vraagt voor 12,5 gram van haar scherpe, zwarte kogeltjes de spotprijs van ƒ 1,40, compleet verpakt in dat handige blikken doosje met het gaatje waar ze zo lekker mondjesmaat door komen rollen. "De Spraakmakende Smaak' staat ook nog dubbelzinnig achter op het doosje. Prijs per ons dus ƒ 11,20. Daarmee zijn de Pottertjes de kaviaar onder de dropjes. Voor die prijs mag je bijna verwachten dat ze ermee heen-en-weer naar Lourdes zijn geweest.

In het vervolg bij kriebel dus maar een los rolletje Top-Drop - ƒ 0,75 voor 40 gram, ƒ 1,88 per ons - uit de last-minute impuls-bakken bij de kassa gekocht? In de reguliere snoep- en dropschappen op luttele meters afstand liggen diezelfde rollen gezellig samen met z'n viertjes door het venstertje van een plastic zakje te kijken voor maar ƒ 1,85. Twee prijzen onder één dak. Vier rollen voor ƒ 1,85 maakt ƒ 1,16 per ons; het scheelt een slok op een borrel. Ongeveer de prijs van losse drop.

Trouwens ook Stophoest, Van Melle Mentos, Italiano's en King Pepermunt, om een paar merken te noemen, zijn allemaal fors goedkoper per drie of vier gebundelde rollen.

Als je de snoep- en dropmarkt met Rekenkamer-ogen bekijkt, dan is bijvoorbeeld de banketbakker zo duur nog niet. Voor de hoogste categorie bonbons die de beste banketbakker bij ons in het dorp in huis heeft, betaal je ƒ 4,50 per ons. Zes van die grote, verrukkelijke, zoetgeurende, water in de mond brengende, onweerstaanbare, loeiers van bonbons. Ongetwijfeld ongezond voor Rokers, Sprekers en Zangers en je blijft erbij hoesten - maar hàndgemaakt en dat kun je zelfs van de duurste dropjes niet zeggen.