Krajicek zegt af voor Davis- Cupwedstrijd

DEN HAAG, 30 JAN. Richard Krajicek ziet af van deelneming aan de Davis-Cupwedstrijd tegen Zwitserland, die van morgen tot en met zondag in het Haagse Houtrust Sport wordt gehouden. De 20-jarige tennisser ondervindt nog altijd te veel hinder van de schouderblessure die hem er anderhalve week geleden in Melbourne toe dwong zich terug te trekken voor de halve finale van het open Australische kampioenschap tegen de latere winnaar Jim Courier.

Aan het begin van de middag werd het nieuws bekendgemaakt. De hele week heeft Krajicek in Den Haag getraind, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de aard van de lichte ontsteking aan de biceps spelen in de ontmoeting van de Davis Cup wereldgroep onverstandig maakt. Hij gaat nu voor verder onderzoek naar het academisch ziekenhuis Dijkzicht in Rotterdam.

Bondscoach Stanley Franker noemde het een teleurstelling dat de, met een 28-ste plaats op de wereldranglijst, hoogst genoteerde Nederlander in dit duel niet kan worden opgesteld. “Maar”, aldus Franker, “er zijn capabele vervangers. Misschien zelfs nog wel capabeler dan Krajicek op deze baansoort.” In Houtrust wordt gespeeld op supreme court.

Morgen om 13.00 uur wordt begonnen met het enkelspel. Jan Siemerink speelt dan tegen Marc Rosset, die in Melbourne de hardst gemeten service bleek te hebben geslagen. Aansluitend treft Paul Haarhuis de Zwitserse nummer één Jakob Hlasek. De Nederlander won in Melbourne in vijf sets (6-0 2-6 2-6 6-4 6-2) van deze opponent.

Voor het dubbelspel van zaterdag heeft de Zwitserse non-playing captain Roland Stadler niet gekozen voor de beproefde combinatie Hlasek/Rosset, maar voor Mezzadri/Rotman. Rondom het dubbel van Hlasek/Rosset, die wel samen de voorgaande twee Davis-Cupduels voor de Zwitsers dubbelden, ontstonden in Australië problemen omdat Hlasek er met zijn vaste dubbelpartner wilde spelen. Mezzadri/Rotman treft Haarhuis/Koevermans tegenover zich. Zondag wordt de wedstrijd afgesloten met de partijen Rosset-Siemerink en Hlasek-Haarhuis.

Houtrust Sport, dat per dag 4000 bezoekers kan ontvangen, is voor de Davis-Cupontmoeting vrijwel uitverkocht.