Justitie zal Vietnamese asielzoekers snel uitwijzen

DEN HAAG, 30 JAN. Het ministerie van justitie zal binnenkort overgaan tot uitwijzing van Vietnamese asielzoekers. Ondanks het feit dat Tsjechoslowakije gisteren aan justitie heeft laten weten niemand te zullen accepteren die niet vrijwillig naar dat land terug wil, zal althans een deel van de Vietnamezen wel daarnaartoe worden teruggestuurd. Wanneer dat zal gebeuren is nog onduidelijk, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Aanvankelijk leek het erop dat Tsjechoslowakije wel 24 uitgeprocedeerde Vietnamezen zou accepteren. Hun lijst met namen werd op 13 januari overhandigd aan een Tsjechoslowaakse ambtelijke missie die in Den Haag was voor overleg om uit de al maanden durende impasse te geraken.

Tsjechoslowakije blijft op het standpunt staan dat dit land niet kan worden aangemerkt als land van eerste ontvangst en dat door het vrijwillig vertrek van de Vietnamezen hun verblijfsvergunning, die was gelieerd aan hun arbeidscontact, is komen te vervallen. Justitie vindt echter dat Tsjechoslowakije er op grond van een aanbeveling van het Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen aan gehouden is de Vietnamezen op te nemen.

Een aantal Vietnamezen bevindt zich al geruime tijd in verschillende kerken in het noorden van ons land. In de Rotterdamse Pauluskerk bevinden zich drie Vietnamese asielzoekers. Ds. H. Visser van de Pauluskerk verwacht geen onverhoedse inval van de politie om de Vietnamezen uit de kerk te halen. “Dat is afgesproken met justitie en politie in Rotterdam. We doen alles in goed overleg. Ik vraag me ook af of Kosto wel zo snel gaat uitzetten. Waarom niet eerst nog eens onderzoeken of er misschien een ander land is dat ze wil opnemen?”, zo zei hij.