Interieurs

De monografieën (48 blz.) zijn uitgegeven bij 010. Prijs ƒ 19,50.

In het begin van de jaren dertig oogstte architect Jan Buijs (1889- 1961) grote waardering met zijn gebouw De Volharding in Den Haag. Zijn interieurs, bijvoorbeeld van zijn eigen huis en van zijn gebouw voor de Arbeiderspers, richtte hij in met stalen buismeubelen en lampen van Van Gispen (overigens bleef het lagere personeel wel nog op houten Thonet-stoelen zitten). Bij Uitgeverij 010 is over Buijs' interieurs een monografie door Chris Rehorst verschenen, die samen met een boekje over "sierkunstenaar' Theo Nieuwenhuis (1866-1951) door Hanneke Olyslager de tiendelige serie over de Nederlandse interieurarchitectuur afsluit. Nieuwenhuis begon als grafisch ontwerper, maar hoewel hij succesvol was, ging zijn voorkeur uit naar het ontwerpen van meubels. Later ontwierp hij interieurs, bijvoorbeeld van de vergaderzaal van het Scheepvaarthuis in Amsterdam, en verzorgde hij in samenwerking met diverse kunstenaars inrichtingen van passagiersschepen. Behalve de traditioneel luxueuze materialen als marmer, glas-in-lood, koper, gebatikt perkament, javateak, ebbenhout en cubamahonie gebruikte Nieuwenhuis ook een nieuw materiaal, linoleum, voor plafonds en - met snijwerk versierd - als wandbekleding.