Incident bij bezoek van premier China

BERN, 30 JAN. De Zwitserse minister van justitie, Arnold Koller, heeft gisteren demonstratief op het laatste moment een lunch afgezegd met de Chinese premier, Li Peng, om te protesteren tegen het feit dat de bezoekende premier niet bereid was om te praten over de toestand van de mensenrechten in China. Nadat de Chinezen een geplande middagsessie over de rechten van de mens hadden afgezegd, verklaarde Koller geen behoefte meer te hebben aan een lunch. Het is zeer ongebruikelijk voor Zwitserse functionarissen om zo duidelijk van hun afkeuring blijk te geven.

De president van Zwitserland, René Felber, en de minister van economische zaken, Jean-Pascal Delamuraz, spraken wel met Li en drukten hun gast op het hart om meer respect te tonen voor de politieke rechten van burgers.

Li Peng is in Zwitserland na een kort bezoek aan Italië. Hij zou vandaag een toespraak houden op een jaarlijkse conferentie van politici en zakenlieden in Davos. Dit weekeinde zal hij in New York een bijeenkomst bijwonen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Ook zal Li Peng een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Bush. Een twintigtal Amerikaanse senatoren heeft al laten weten dat ze dit gesprek ongewenst achten. (AP, Reuter)