Ier Luka Bloom breekt met zachtmoedige folkzanger-imago; Gitarist met de kracht van rockgroep

De Ierse zanger en gitarist Luka Bloom bracht onlangs een tweede cd uit met de intrigerende titel The Acoustic Motorbike. Vanavond treedt hij op in Nighttown, Rotterdam, gevolgd door concerten in Tivoli, Utrecht (31/1), Oosterpoort, Groningen (1/2), Noorderligt, Tilburg (2/2), Stadsschouwburg, Sittard (4/2) en Paradiso, Amsterdam (5/2).

“Noem me alsjeblieft geen folkzanger,” zegt Luka Bloom. Zijn toon is vriendelijk, maar hij kijkt getergd. “Het beeld dat de meeste mensen hebben van de typische liedjeszanger met akoestische gitaar, stamt nog uit de jaren zestig. Zodra ze de term singer/songwriter horen, denken ze aan een jongen met lange haren die, gekluisterd aan de microfoon, zachtmoedige liedjes zingt over liefde en vrede. Daar is niks op tegen, maar ik richt me liever op een hedendaags rockpubliek.”

De 36-jarige Ier heeft recht van spreken. Vorig jaar stond moederziel alleen op het grote Pinkpop-podium, waar hij zijn akoestische gitaar liet galmen als een draaiorgel in een kathedraal. Het publiek liet zich massaal overrompelen door de indringende liedjes van dit eenmansorkest met de zeggingskracht van een complete rockgroep. Zijn stijl is soms fel en percussief, dan weer ingetogen en melodieus. Hoewel het niet direct blijkt uit zijn muziek, heeft hij een fijnzinnig gevoel voor humor. Toen hem in een recent radio-interview werd gevraagd waarom hij zijn gedurfde versie van LL Cool J's rapnummer I Need Love op de plaat had gezet, antwoordde hij: “Omdat ik liefde nodig heb!”

Luka Bloom heeft een artistiek verleden, waaraan hij liever niet al te nadrukkelijk wordt herinnerd. Als jongere broer van de alom gerespecteerde folkzanger Christy Moore, trad hij als vanzelfsprekend in diens muzikale voetspoor. Onder zijn ware naam Barry Moore verschenen enkele platen en hij woonde geruime tijd in Groningen, van waaruit hij het Nederlandse folkcircuit afreisde. Toen hij het purisme van de traditionele folkwereld beu werd, verzon hij het pseudoniem Luka Bloom. Hij begon opnieuw in de Verenigde Staten, waar hij inspiratie opdeed voor het in 1990 verschenen album Riverside.

“Ik prijs me gelukkig,” zegt hij nu, “dat ik op mijn leeftijd een tweede kans heb kunnen grijpen. In de vluchtige popwereld komt zoiets niet vaak voor. Mijn muziek past in geen enkele trend, al was ik er heilig van overtuigd dat er een jong publiek te vinden moest zijn voor een oorspronkelijke benadering van een akoestische spelstijl. De grootste uitdaging was om een favoriet rapnummer in te studeren, omdat de timing en de woordkeuze volstrekt anders zijn dan ik het zelf kan verzinnen.”

I Need Love en een eerbiedige vertolking van Elvis Presley's Can't Help Falling In Love zijn de oude bekenden van het nieuwe album The Acoustic Motorbike, genoemd naar de lange fietstochten door het Ierse landschap die Bloom tot inspiratie dienden. “Ideeën voor liedjes komen me aanwaaien, maar niet als ik thuis aan mijn bureau zit. Bij alles wat ik bedenk, heb ik mijn publiek in gedachten. Omdat het een publiek is dat gewend is om naar rockgroepen te luisteren, moet ik een tamelijk agressieve spelstijl hanteren om in mijn eentje een even vol geluid te produceren. Eerlijk gezegd zie ik het er niet van komen, dat Frank Sinatra ooit nog eens een van mijn songs op het repertoire zal nemen. Hoewel zo'n lied van Elvis voor mijn gevoel wel heel goed tussen de mijnen past. Elvis was een meester in het overbrengen van emoties, een kwaliteit die elke zanger zich natuurlijk het liefste wenst. Het publiek is streng; het merkt onmiddellijk of je het meent of niet.”

Luka Bloom kiest zijn fiets, de "acoustic motorbike" van de plaattitel, als symbool voor zijn plaats in de muziekwereld. “Amerikaanse rockers laten zich graag afbeelden met een stoere Harley Davidson, scheurend door de Californische woestijn. In dat beeld kan ik mij niet vinden, omdat ik vind dat er al meer dan genoeg benzine wordt verbrand. Je bent heus niet minder hip dan je gemotoriseerde buurman, als je op de fiets naar mijn optreden komt.”